Amerikanci podigli zastavu i obećali da će završiti Zavalu

Budva je pobratim Vest Palm Biča sa Floride, nakon što je gradonačelnik američkog grada Džeri Muojo uputio pismo Lazaru Rađenoviću da prihvata poziv za bratimljenje
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 19:41h

Podizanjem američke i zastave savezne države Merilend na jarbole ispred gradilišta apartmanskog naselja „Astra Montenegro“ na Zavali, simbolično je označena i podrška američkih investitora udruženju AMIA, koje je na sebe preuzelo završetak jednog od najvećih građevinskih poduhvata na našem primorju.

Nakon što su 1. oktobra zvanično preuzeli nastavak izgradnje, nakon gotovo dvije godine pauze od kada je ruska kompanija „Miraks“, koja je vodila projekat, objavila finansijski krah, AMIA se više puta javno oglasila da ima podršku 86 kupaca skupocjenih vila, te da su oni pravni nasljednici kompanije „Zavala invest“, koja je gradila naselje.

On predstavlja najbolje od Crne Gore i stranci vide Crnu Goru kao sigurnu destinaciju za investicije.

On je rekao da smatra da je to “jedan od najtežih i najvažnijih projekata u Crnoj Gori”.

Dobar signal za okončanje projekta

Ističući da se država Merilend ponosi istorijskim i prijateljskim vezama sa Crnom Gorom i Rusijom, državni sekretar Džon P. Mekdona kazao je da ta država s ponosom radi sa prijateljima iz Crne Gore, kako bi projekat “Astra Montenegro” predstavljao pozitivan primjer investicionog potencijala Crne Gore.

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović kazao je da je podizanje američke zastave na jarbol dobar signal za okončanje projekta na Zavali.

“Opština će svestrano pomoći investitorima okupljenim u udruženju kupaca AMIA”, kazao je Rađenović.

“Opština će svestrano pomoći investitorima okupljenim u udruženju kupaca AMIA”, kazao je Rađenović.

“Iako ovo partnerstvo mora da započne na zvaničnoj osnovi između vlada naših zajednica, vidimo da snaga i vitalnost ovog dugoročnog udruženja u potpunosti leži u rukama naših građana volontera i učesnika. U tu svrhu ćemo odrediti grupu muškaraca i žena da lobiraju za volontersku pomoć u našoj zajednici. Predlažemo da se slično tijelo osnuje i u vašem gradu”, istakao je u pismu gradonačelnik američkog grada.

Državni sekretar Mekdona je na kraju svečanosti uručio proklamacije gradu Budvi, AMIA-i i američkoj ambasadi u Crnoj Gori.

Dozvola se može preimenovati

Upitan da li će Opština pozitivno odgovoriti na zahtjev AMIA da se preimenuje građevinska dozvola na njih, jer je izdata na ime firme „Zavala invest“, gradonačelnik Rađenović je kazao da je “uvjeren da će opštinski Sekretarijat za urbanizam, ukoliko postoje svi adekvatni uslovi, izvršiti promjenu građevinske dozvole na drugog nosioca”.

“Poznato mi je da je Ministarstvo uređenja prostora izdalo na preduzeće ’Zavala invest’, čiji je direktor bio danas ovdje. Sekretarijatu za urbanizam došao je taj zahtjev od AMIA za preimenovanje dozvole, a od ’Zavale invest’ su dostavljena dokumenta koja iniciraju da se to izvrši. Što se tiče građevinske dozvole, ona je pravosnažna, čak je investitor u ranijem periodu otklonio nedostatke, te ne postoje smetnje za izvođenje radova. Kada neko akumulira set dokumentacije koja potvrđuje njegova vlasnička prava, onda postoji mogućnost da se izvrši prenos nosioca dozvole”, kazao je Rađenović.

Galerija

Bonus video: