Prvi put u CG: Čuvanje matičnih ćelija na 20 godina

Raspolaganje matičnim ćelijama, do punoljetstva djeteta je u rukama roditelja, a nakon toga sva prava prelaze na dijete čije su ćelije deponovane
151 pregleda 0 komentar(a)
bebe, porodilište, Foto: Boris Pejović
bebe, porodilište, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.11.2011. 18:39h

Životno osiguranje Viener Stadtiše (Wiener Stadtische) potpisalo je ugovor sa evropskom bankom matičnih ćelija Krio Sejv (Cryo Save) i time postalo prvo životno osiguranje u Crnoj Gori koje će budućim roditeljima omogućiti da zavještaju matične ćelije svojih beba, saopšteno je iz te osiguravajuće kuće.

„Imajući u vidu zapanjujuću sposobnost matičnih ćelija da reprodukuju oštećena ili ostarjela tkiva i krajnji interes dobro zdravlje osiguranika, obezbijedili smo kroz novi 3D paket životnog osiguranja djece popust na cijenu usluge deponovanja matičnih ćelija“, kaže se u saopštenju.

Iz te osiguravajuće kuće navode da interesovanje javnosti za deponovanje matičnih ćelija raste sa razvojem regenerativne medicine i sa novim saznanjima koja iz dana u dan proširuju polje upotrebe matičnih ćelija u liječenju bolesti.

Raspolaganje matičnim ćelijama

„Prepoznali smo značaj zavještanja matičnih ćelija i dogovorili saradnju sa vodećom evropskom bankom matičnih ćelija Krio Sejv, koja ih deponuje u Belgiji i Holandiji. U ovoj banci se čuvaju uzorci iz 38 zemalja Evrope, Azije i Afrike“, pojasnili su oni.

Prema njihovim riječima ukupna cijena za prikupljanje, transport i obradu ćelija i čuvanje u prvih 20 godina je oko 1,7 hiljada eura, a zaključivanjem 3D programa osiguranja ostvaruje se ušteda od 160 eura na cijenu deponovanja matičnih ćelija, kao i popust od 20 osto na iznos premije osiguranja u prvoj, a dodatno i mogućnost oslobađanja od plaćanja premije u posljednjoj godini osiguranja.

„Raspolaganje matičnim ćelijama, do punoljetstva djeteta je u rukama roditelja, a nakon toga sva prava prelaze na dijete čije su ćelije deponovane, a čije čuvanje može da se prolongira i nakon 20 godina“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: