U Breznici osvanula gomila uginule ribe

“Više uginulih riba je plutalo Breznicom, koja je kao nikada do tada bila zamućena“, rekao je “Vijestima” očevidac događaja
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 18:26h

Pomor veće količine ribe u rijeci Breznici dogodio se u dijelu iznad gradske pijace u centru grada, tvrde neki od građana koji su se rano zatekli pored rijeke, kao i taksisti na štandu u neposrednoj blizini.

“Više uginulih riba je plutalo Breznicom, koja je kao nikada do tada bila zamućena“, rekao je “Vijestima” očevidac koji nije želio da se predstavi.

Predsjednik NVO “Breznica” Milorad Mitrović kaže da je veća količina uginule ribe plutala nizvodno od mjesta na kome su iz cijevi fekalne kanalizacije, koja je direktno dovedena u korito Breznice, istekle nepoznate toksične materije, koje su u potpunosti zamutile vodu i otrovale ribu.

Predsjednik SRK “Lipljen” Jugomir Soković kazao je da su prije dva dana evidentirali pomor ribe u Breznici i da je na njihov zahtjev na lice mjesta došla i inspektorka Rada Ljubojević.

On je rekao da se za sada ne zna pravi razlog uginuća ribe, a uzorci su poslati na analizu u Podgoricu.

Slabo gazdovanje vodom

On je objasnio da je voda u tom dijelu bila zamućenija nego obično, ali u neposrednoj blizini kanalizacionog kolektora bila je bista, pa ne mogu ništa sa sigurnošću da tvrde.

“Tokom dana uzimali smo duž čitavog toka Breznice uzorke, ali kako se radi o tekućoj vodi biće teško utvrditi uzrok uginuća“, rekao je Soković.

Mitrović, pak, smatra da je SRK “Lipljen” krivac za ovakvo stanje zbog slabog gazdovanja vodama.

Soković je kao neosnovane odbacio Mitrovićeve optužbe i naglasio da predsjednik “Breznice” nastavlja sa napadima na “Lipljen”. On tvrdi da ta organizacija sve radi javno i bez ikakvih skrivanja.

Inače, Pljevlja nemaju sistem za prečišćavanje otpadnih voda, pa se one neprerađene ispuštaju u gradske rijeke.

U trenutku kada je novinar “Vijesti” posjetio to mjesto nije zatekao nijednu uginulu ribu, jer ih je najvjerovatnije odnijela voda.

Galerija

Bonus video: