Gradiće se zgrada za raseljenike u Bijelom Polju

Gradonačelnik Žurić je naveo da raseljenih u Bijelom Polju ima oko 400, uglavnom iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova
90 pregleda 0 komentar(a)
HELP, Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
HELP, Bijelo Polje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 10.11.2011. 19:04h

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić razgovarao je sa predstavnicima vladine Kancelarije za zbrinjavanje izbjeglica, UNHCR-a i njemačke organizacije HELP o izgradnji stambenog objekta za raseljena lica.

Žurić je naveo da raseljenih u Bijelom Polju ima oko 400, uglavnom iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova, te da će se Opština pozabaviti problemom društvenih grupa koje su teže uposlive.

“Raspoloženi smo da se sa svakim od zainteresovanih donatora pojavimo kao aktivan partner. Na Ribarevinama već postoje dva završena objekta, od kojih je jedan namijenjen romskoj populaciji, a drugi socijalnim slučajevima”, kazao je Žurić, dodajući da su obišli taj mikrolokalitet kako bi se razmotrila mogućnost izgradnje još jednog objekta na tom mjestu.

Tretiraće se najugroženije kategorije

Direktor Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica Crne Gore Željko Šofranac kazao je da je Strategija za zbrinjavanje raseljenih lica naišla na odgovoran odnos predstavnika Opštine Bijelo Polje.

Šef Kancelarije HELP u Crnoj Gori kazao je da je sljedeći korak da se utvrdi broj raseljenih i stepen njihove ugroženosti.

“Uskoro će se u Bijelom Polju graditi objekti za raseljena lica, a tretiraće se najugroženije kategorije. HELP će naći mogućnost da pomogne taj projekat, a mislim da će to uraditi i UNHCR koja je naša partnerska organizacija”, kazao je Šofranac.

Šef Kancelarije HELP u Crnoj Gori Klaus Mok kazao je da je sljedeći korak da se utvrdi broj raseljenih i stepen njihove ugroženosti.

“Poslije toga ćemo lobirati kod njemačkog Ministarstva inostranih poslova za dobijanje sredstava, tako da se nadamo da bi do implementacije ovog projekta moglo da dođe sljedeće godine”, kazao je Mok.

Bonus video: