Kriza: U rožajskoj kasi milion manje od planiranog

Najmanja naplata se osjetila u dijelu koncesija, prodaje zemljišta, poreza i taksi
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2011. 18:32h

U rožajsku kasu sliće se ove godine milion eura manje od planiranog. Govoreći o rebalansu budžeta na zasjedanju lokalnog parlamenta, Mevljuda Cikotić je rekla da sve planirane prihode nije bilo moguće ostvariti zbog globalne ekonomske krize.

Najmanja naplata se osjetila u dijelu koncesija, prodaje zemljišta, poreza i taksi. Loša ekonomska situacija blokirala je brojne firme i osiromašila građane, pa će se u rožajsku kasu umjesto planiranih preko 4,9 miliona eura sliti oko 3, 9 miliona.

Opozicioni odbornici su zamjerili što se neostvareni budžet ugavnom odrazio na kapitalne investicije za koje je potrošeno 900.000 umjesto planiranih 1,7 miliona. Prema njihovom mišljenju to je direktan udar na građane, jer se nerealizacijom investicija ne popravlja kvalitet uslova života.

Koristi imaju samo privilegovani

Osman Nurković (BS) se posebno osvrnuo na način raspisivanja konkursa za dodjelu koncesija. Ističući da se radi o opštem dobru on je rekao da je neprihvatljivo da od tog posla koristi imaju samo privilegovani pojedinci.

Idriz Nurković je optužio lokalnu upravu za netransparentan rad, odnosno da nije pojašnjeno na šta je tačno trošen novac

Idriz Nurković je optužio lokalnu upravu za netransparentan rad, odnosno da nije pojašnjeno na šta je tačno trošen novac i je li bilo neophodno da se u krizi neke stavke povećavaju.

Ušteda od 190.000 eura

Gradonačelnik Nusret Kalač je rekao da je normalno da se neostvarenje budžeta najviše odrazilo na kapitalne investicije jer „nema kapitalnog budžeta bez redovnog izmirenja tekućih obaveza“.

On je rekao da je lokalna uprava radila i na smanjenju troškova, pa je ostvarena ušteda od oko 190 hiljada eura. Kalač je podsjetio i da je rožajska Opština, u odnosu na druge u Crnoj Gori, najmanje zadužena.

Dautović glavni administrator

Kalač se složio sa opozicijom po pitanju načina raspisivanja konkursa za dodjelu koncesija. On je zamjerio Upravi za šume što posljednjih godina to čini na kraju godine zbog čega trpi lokalni budžet.

“Konkurs se raspisuje u dogovoru sa nekolicinom koncesionara, što je neprihvatljivo. Trebalo bi da se raspiše početkom godine kao što je slučaj u drugim opštinama, pa bi sa sigurnošću mogli da računamo na planirani prihod po tom osnovu. Čudi i što se koncesije dodjeljuju firmama čiji računi su blokirani” rekao je Kalač, koji je najavio da će na jednom od narednih zasjedanja biti riječi o načinu dodjele koncesija, prodaji i preprodaji firmi, kao i ostalim špekulacijama u toj oblasti.

Kalač je kritikovao i devastaciju puteva prilikom eksploatacije građe čiju rekonstrukciju Opština ne može da finansira

Kalač je kritikovao i devastaciju puteva prilikom eksploatacije građe čiju rekonstrukciju Opština ne može da finansira jer nema odakle.

Posao glavnog administratora kao i do sada, obavljaće Mersudin Dautović.

Dažbine umjesto Opštini mjesnim zajednicama

Usvojena je odluka o izgradnji, rekonstrukciji, održavanju, zaštiti i korišćenju lokalnih i nekategorisanih puteva kojom se ukida taksa koju su plaćali koncesionari prilikom eksploatacije drvnih sortimenata.

Umjesto te dažbine koncesionari će sa mjesnim zajednicama zaključivati ugovore o načinu korišćenja puteva, odnosno njihovom povraćaju u pređašnje stanje nakon eksploatacije.

Kalač smatra da će na taj način biti otklonjene navodne biznis barijere, dok je Osman Nurković predložio da se ta odluka ne usvoji „jer je u pitanju još jedna privilegija jednom broju koncesionara“.

Galerija

Bonus video: