Vukićević mjesecima ne može da raskine ugovor sa M-kablom

Direktor Agencije za elektoronske medije Abaz Džafić kaže da građani dobro moraju obratiti pažnju šta piše u korisničkim ugovorima koje potpisuju
151 pregleda 0 komentar(a)
Borisav Vukićević, Foto: Zoran Đurić
Borisav Vukićević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.11.2011. 08:23h

Gotovo da je postala svakodnevna pojava da se neko žali da je tek nakon potpisivanja ugovora, koji je bio uslov dobijanja neke usluge, uočio nešto napisano sitnim slovima ili u fusnoti, što umnogome mijenja smisao ugovora ili nameće neku obavezu koju potpisnik uopšte nije imao na umu.

Tako je i sa ugovorima za kablovsku koji su obično napisani veoma sitnim slovima i, ako uz to sadrže anekse, onda su nesporazumi i problemi zagarantovani.

Takav problem je prethodnih mjeseci imao Podgoričanin Borislav Vukićević koji mjesecima bezuspješno pokušava da raskine korisnički ugovor sa kablovskim operaterom M-kabl.

On kaže da je sklopio ugovor početkom avgusta 2008. Tek sredinom treće godine korišćenja uočio je stavku koja kaže da će se ukoliko korisnik 15 dana prije isteka ugovora ne obavijesti vlasnika kablovskog sistema o raskidu, smatrati da je ugovor produžen na još tri godine.

“Krajem aprila sam otišao u poslovnicu M-kabla i rekao da želim da isplatim sve što sam obavezan po ugovoru do isteka i da želim da raskinem ugovor. Službenica mi je rekla da je rano za raskid i da dođem u avgustu. Objasnio sam da tada ne mogu doći jer do kraja septembra neću biti u Podgorici. Rečeno mi je da u tom slučaju jedino mogu napisati molbu ili zahtjev da mi se nakon isteka ugovora ugovor produžava na mjesec, a ne na 36. Rekli su i da treba da dođem u oktobru i da ću kad platim račun za septembar dobiti potvrdu o raskidu”, kaže Vukićević, koji još nije uspio da raskine ugovor, pa računi uredno dolaze.

Posljednji zahjtev za raskid ugovora Vukićević je podnio 4. novembra. On će, kako je “Vijestima” rekao izvršni direktor M-kabla Predrag Lalić, biti riješen pozitivno.

“Tačno je da nam se pomenuti korisnik 29.4. obratio zahtjevom u kom je izrazio želju da mu se ugovor od 9.8.2011. god. produžava svakog narednog mjeseca na mjesec dana, a ne na 36. Na ovaj zahtjev mu je odgovoreno da proceduralno nijesmo u mogućnosti da produžavamo ugovor na taj način. Kako ni nakon pomenutog obavještenja nije poslao obavještenje o raskidu ugovora, na šta jasno upućuje odredba aneksa, sa puno prava mu je 9.8.2011. produžen ugovor za isti vremenski period. Proizilazi da je ovo društvo postupilo u cjelosti prema dogovorenim odredbama ugovora”, kaže Lalić.

“Dana 4.11.2011. godine, korisnik Vukićević je podnio zahtjev za isključenje, što se, naravno, ima tretirati kao obavještenje za raskid ugovora. Želimo da istaknemo naše najiskrenije žaljenje zbog očiglednog nesporazuma koji je prouzrokovao zahtjev za prekid saradnje i istovremeno naglašavamo našu spremnost da sa imenovanim korisnikom postignemo dogovor, u cilju nastavljanja dosadašnje saradnje”, kaže Lalić.

Direktor Agencije za elektoronske medije Abaz Džafić kaže da građani dobro moraju obratiti pažnju šta piše u korisničkim ugovorima koje potpisuju jer se “često iza malih slova krije velika prevara i nečiji interes”.

Bonus video: