Krivična prijava protiv čelnika Fonda za manjine

Članovima UO Fonda stavljeno je na teret da su dali novac projektima koji ne služe očuvanju i razvoju nacionalne, odnosno etničke posebnosti, unapređenju kulturnog identiteta i baštine
0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Boris Pejović
Građanska alijansa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.11.2011. 19:18h

Crnogorski komitet pravnika za zaštitu ljudskih prava podnio je krivičnu prijavu državnom tužiocu protiv članova Upravnog odbora Fonda za manjine zbog zloupotrebe službenog položaja.

Podnošenje krivične prijave protiv Šukrije Cikotića, Muse Đoka, dr Avdula Kurpejovića, dr Miroslava Marića, Muhameda Ukovića, dr Momčila Vuksanovića, Orhana Šahmanovića, Đorđa Pinjatića, dr Halila Dukovića, Husnije Šabovića, Ljerke Dragičević, Hidajete Bajramspahić, Rifata Rastodera, dr Amera Halilovića i Mehmeta Bardhija, podržala je NVO “Građanska alijansa”.

Članovi UO Fonda su “solidarno odlučili” da čak pola miliona raspodijele prema nacionalnom ključu

Članovima UO Fonda stavljeno je na teret da su dali novac projektima koji ne služe očuvanju i razvoju nacionalne, odnosno etničke posebnosti, unapređenju kulturnog identiteta i baštine, razvoju jezičkog i vjerskog identiteta, te da su pri tom više puta dali pare za identične projekte i u enormno i nerealno visokim novčanim iznosima.

“Isključili su javnost iz rada UO Fonda, navodi se u prijavi

Podijeljeno je 800.000 eura

Iz Crnogorskog komiteta je objašnjeno i da su članovi UO Fonda, postupajući protivzakonito, dijelili novac prema kriterijumu proporcionalne zastupljenosti, iako su formalno pravno morali da vrednuju projekte prema njihovim kvalitetima.

“Isključili su javnost iz rada UO Fonda, odobravajući sredstva podrške za osamnaest projekata koji ne sadže finansijske izvještaje o realizaciji prethodno podržanih projekata, što je jedan od osnovnih eliminatorskih razloga uslova pri odlučivanju o podrškama projektima”, navodi se u prijavi.

UO Fonda nedavno je na sjednici, održanoj kasno noću, odlučivao o raspodjeli novca poreskih obveznika koji se odobrava za projekte manjinskih nacionalnih zajednica, i to dan nakon što su poslanicima, članovima UO istekli mandati.

Na ovogodišnjem konkursu podijeljeno je 800.000 eura, od čega je preko 300.000 dato dvijema organizacijama – Srpskom nacionalnom savjetu i NVO “Društvo za ravnopravnost i toleranciju”.

Revizori već skrenuli pažnju na pravdanje troškova

Iako je izmjenama zakona propisano da novac na konkursu može da se dijeli samo u odnosu na vrednovanje kvaliteta projekta, članovi UO Fonda su “solidarno odlučili” da čak pola miliona raspodijele prema nacionalnom ključu.

Rad Fonda prethodno je analizirala Državna revizorska institucija (DRI), koja je u svom izvještaju konstatovala da bi korisnici novca Fonda trebalo da dostavljaju vjerodostojne račune za pravdanje troškova.

Nakon provjere trošenja para tokom 2010. godine, iz DRI je konstatovano da su pojedini korisnici državnog novca dostavili Fondu izvještaje o realizaciji projekata koji su bili nekompletni i površni.

Fond za manjine je institucija koja raspolaže dijelom budžetskih para koji odgovara procentu od 0,15 odsto od ukupne sume.

Bonus video: