Proglašeni najbolji učesnici “Vikend škole omladinskog aktivizma”

Eseje je ocjenjivao ekspertski žiri u sastavu predstavnika ministarstava sporta i vanjskih poslova i “Alfa centra”, a u konačnu procjenu računali su se i bodovi koje su srednjoškolci dobili za aktivizam tokom “Vikend škole”
87 pregleda 0 komentar(a)
Vikend škola omladinskog aktivizma, Foto: Svetlana Mandić
Vikend škola omladinskog aktivizma, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.04.2018. 14:06h

Svečanim proglašenjem najboljih u Nikšiću je završena “Vikend škola omladinskog aktivizma” koju je u okviru programa za mlade organizovala NVO “Alfa centar”. Učesnici škole bili su srednjoškolci iz Nikšića, Žabljaka i Plužina, autori najboljih eseja “Mladi u evropskoj budućnosti Crne Gore”, njih 20.

Pobjednica ovogišnjeg konkursa je Anđela Stešević sa Žabljaka, dok je drugo mjesto osvojio Kristijan Lalović iz Nikšića. Njih dvoje nagrađeni su studijskom posjetom Zadru, dok je treće mjesto osvojila Jelena Mitrić iz Plužina koja je dobila komplet knjiga.

Autori pet najboljih eseja nagrađeni su i kompletom ulaznica za Bedem fest, koji će se na gradskoj tvrđavi u Nikšiću održati u periodu od 3. do 5. avgusta, kao i učešćem na međunarodnoj ljetnjoj školi REACT.

Eseje je ocjenjivao ekspertski žiri u sastavu predstavnika ministarstava sporta i vanjskih poslova i “Alfa centra”, a u konačnu procjenu računali su se i bodovi koje su srednjoškolci dobili za aktivizam tokom “Vikend škole”.

Pobjednica ovogodišnjeg konkursa, učenica četvrtog razreda Srednje mješovite škole “17. septembar” sa Žabljaka, Anđela Stešević, nije krila zadovoljstvo osvojenim prvim mjestom. Kako je rekla njen moto je “Vjera u sebe je prva tajna uspjeha”, a da se pridržava tog slogana pokazala je učešćem na pomenutom konkursu.

“Veliko hvala ‘Alfa centru’ koji je još jednom pokazao da cijeni omladinski aktivizam i pružio nam mogućnost da pokažemo svoje znanje i vještine i da ih i usavršimo. Nadam se da će biti još ovakvih i sličnih prilika”, kazala je Anđela.

Kristijan Lalović, učenik drugog razreda Muzičke škole “Dara Čokorilo” iz Nikšića, kazao je da mu je veliko zadovoljstvo što je bio član dobro organizovane ekipe, što je upoznao divne ljude i predavače.

“Želio bih da se mladi što više uključe u društvo, da pišu eseje, mejlove, nadležnima i NVO i da se i ubuduće družimo i dijelimo nova iskustva”, kazao je Kristijan.

Jelena Mitrić, učenica drugog razreda plužinske Gimnazije, istakla je da se potrudila da u eseju iznese stavove kako bi trebalo da izgleda budućnost mladih u Crnoj Gori.

“Na ovoj školi sam usvojila nova znanja, stekla nova prijateljstva, a mladima bih preporučila da se prijavljuju na ovakve događaje jer zaista mogu dosta toga da nauče”, kazala je Jelena.

Prema riječima Nade Radović, koordinatorke u “Alfa centru”, cilj “Vikend škole” bio je da se kroz predavanja, panele i kreativne radionice, mladi informišu i edukuju o temama poput omladinskih politika, procesima donošenja odluka, javnom zastupanju, ekonomske i socijalne sigurnosti, tržištu rada i sprovođenja politika sve u cilju njihovog osnaživanja za budući profesionalni angažman.

“Organizovali smo i posjetu kulturno istorijskim znamenitostima Nikšića, a imali su priliku da prisustvuju i koncertu dječjih folklornih ansambala. Znanja koja su prikupili tokom ova tri dana pomoći će im kako u budućem školskom, tako i kasnije profesionalnom angažmanu”, kazala je Radović.

Učesnici “Vikend škole”, prema njenim riječima, pokazali su da mladi u Crnoj Gori nijesu samo ukras društva, kako se često kaže, već i kapital i snaga, “glavni zamajac koji će ovu zemlju činiti boljim mjestom za život”.

“Raduje nas činjenica da su mladi učešćem u ovom projektu pokazali želju i znanje da postanu kreatori omladniskih politika. Ovo je još jedan upješno završena aktivnost koju ‘Alfa centar’ sprovodi bazirajući se na potrebe mladih ljudi kako bi ih motivisali i uključili u svakodnevne društvene tokove pružajući im priliku da prošire svoje znanje koje će im biti od velike koristi u njihovom daljem profesionalnom usavršavanju“, kazao je Miloš Perović, direktor omladinskih programa u “Alfa centru”.

Vikend škola omladinskog aktivizma realizovana je u okviru projekta “Želim da vidim, hoću da znam”, podržanog od Ministarstva sporta.

Bonus video: