Zbor u Sutomoru, ne odustaju od opštine

Obnavljanje države Crne Gore uslovljava novu teritorijalnu organizaciju, a usvojeni Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore daje zakonske osnove za vraćanje Opštine, navodi se u proglasu
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 18:23h

Mještani Sutomora na zboru koji će biti održan u subotu u hotelu „Južno more“ razmotriće inicijativu za vraćanje statusa opštine Sutomoru.

Iz Odbora Mjesne zajednice Sutomore-Spič saopšteno je da je zbor predviđen da se održi u 17 časova, ističući da “nijesu urodili plodom” njihovi pokušaji da Opštinu Bar i njene čelnike zainteresuju da ovom prostoru posvete pažnju.

“Naprotiv, što su više uzimali odavde, manje su ulagali, a neki od primjera su Maljevik i Irsko naselje kod Nehaja”, istakli su iz Odbora MZ Sutomore - Spič.

Propadanje traje godinama

Punih 75 godina bili smo opština čijeg smo prvog predsjednika izabrali daleke 1882. na demokratskim izborima, poručuju mještani

"Nama treba nova organizacija, da građanima približi odlučivanje i bude im servis. Obnavljanje države Crne Gore uslovljava novu teritorijalnu organizaciju, a usvojeni Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore daje zakonske osnove za vraćanje Opštine", navodi se u proglasu.

"Dugogodišnje zapostavljanje i propadanje, ugrožena životna sredina i degradacija prostora, zamiranje privrednog i kulturnog života i nepostojanje perspektive za mlade uz raseljavanje aktivnog stanovništva i ugroženost staračke populacije – više su nego dovoljni razlozi da uzmemo sudbinu u svoje ruke."

Ne trebaju im stotine službenika

Ovaj kraj ima svoju bogatu istoriju i tradiciju, poručili su mještani Sutomora

"Nova opština ne bi imala hipoteku stotina uposlenih po političkim i rođačkim kriterijumima. Savremena elektronska sredstva omogućavaju vođenje opštine sa minimalnim troškovima i operativnom administracijom, sa malo uposlenih. Evropska praksa, koju bi smo na samom startu uveli omogućava racionalno, efikasno i profesionalno obavljanje svih funkcija opštine kroz privatno - javno partnerstvo", piše u proglasu Odbora MZ Sutomore-Spič.

Imali katastar, poštu

Punih 75 godina bili smo opština čijeg smo prvog predsjednika izabrali daleke 1882. na demokratskim izborima.

Imali smo zgradu opštine, katastar, poštu, trgovinsko, poljoprivredno i osiguravajuće društvo „Loyd“, dvije škole, biblioteku, čitaonicu, bogat privredni i kulturni život, no, sve to odavno ne postoji . Ovaj kraj ima svoju bogatu istoriju i tradiciju, kao i emociju, društveni, vjerski i multietnički sklad, poručili su mještani Sutomora.

Bonus video: