Zlatan Perak 18 godina ne može riješiti problem pristupa svojoj imovini

Problem je počeo 1994. kada je I. S. iz Lepetana izgradio kuću na trasi puta za Činovicu čime je Peraku spriječen pristup imovini
0 komentar(a)
Zlatan Perak, Foto: Siniša Luković
Zlatan Perak, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 09.11.2011. 09:02h

Tivćanin Zlatan Perak odlučio je da do daljeg na ruci nosi žutu traku kakvom su nacisti u Njemačkoj obilježavali Jevreje jer, kako kaže, „država u kojoj živim ne čini ništa da me izjednači u pravima sa ostalim građanima“. Perak već skoro dvije decenije zbog spora sa komšijama u naselju Luka blizu Lepetana ne može riješiti problem pristupa svom zemljištu na brdu Činovica.

Problem je započeo 1994. kada je I. S. iz Lepetana izgradio kuću na trasi lokalnog puta za Činovicu čime je Peraku spriječen pristup imovini.

Građevinska inspekcija je spornu kuću I. S. srušila, ali su njeni temelji u trasi lokalnog puta ostali, pa je on u međuvremenu kuću ponovo podigao. Opština Tivat je donoseći novi DUP Lepetana, prije nekoliko godina legalizovala tu građevinu i ukinula dotadašnji put za Činovicu, a Peraku je ucrtan novi pristupni put na drugom mjestu, ali preko dijela dvorišta I. S.

Zbog toga je Perak pokrenuo proces ocjene ustavnosti DUP-a Lepetane koji je izgubio, ali i krivičnu prijavu protiv odgovornih u Opštini. Novoucrtani put do danas nije izgrađen, iako je Perak to u nekoliko navrata tražio od Opštine. U njegovo ime, poslanica HGI u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević prije nekoliko dana je postavila poslaničko pitanje ministru održivog razvoja i turizma Predragu Sekuliću, tražeći objašnjenje zašto država do danas nije ispoštovala i u djelo sprovela pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Crne Gore od 12. februara 1996.

Neizvršenje pravosnažne sudske presude je krivično djelo. Ako svih ovih godina neko u nadležnim državnim organima nije htio da presudu izvrši, kako ja kao građanin da se izborim sa tim problemom, kaže Perak

" U trenutku kada je Vrhovni sud donio konačnu presudu da se bespravno podignuti objekat poruši, očigledno je da nije bilo dovoljno snage da se to i uradi. Ulazimo u novu proceduru, a to je vraćanje na početak - proces formalizacije neformalnih naselja, pa će, čini mi se, potrajati još najmanje pola godine, da presuda bude ispoštovana. I to zbog donošenja plana za ovaj dio Tivta, što će biti urađeno za nekoliko mjeseci, a ukoliko ovaj objekat ne bude uklopljen u taj plan, što prema mojim saznanjima i neće moći, konačno ćemo staviti tačku na nešto što je presuđeno još 1996", prokomentarisao je Sekulić u Skupštini.

"Neizvršenje pravosnažne sudske presude je krivično djelo. Ako svih ovih godina neko u nadležnim državnim organima nije htio da presudu izvrši, kako ja kao građanin da se izborim sa tim problemom", kaže Perak, dodajući da je Vrhovni sud donio ne jednu, već dvije presude kojima sprečava nelegalnu gradnju, odnosno štiti njegovu imovinu.

"Međutim, neko je sproveo niz kriminalnih radnji, precrtavao granice parcela, legalizovao kuću koja je nelegalno podignuta, čak izbrisao i jedan lokalni put. Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš treba da odgovori da li je Vrhovni sud za njega meritorna institucija ili treba da je svih ovih godina urniše ne sprovodeći u djelo njegove pravosnažne presude. To je krivično djelo i ja javno prozivam Kankaraša da je na mom primjeru prekršio Ustav Crne Gore i zakone o državnoj imovini, o putevima i o lokalnoj samoupravi", kazao je Perak.

Odbacuju optužbe

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš odbacio je navode Peraka da lokalna uprava krši njegova prava, istakavši da je u međuvremenu donesen novi DUP „koji je u tom dijelu baš imao za cilj da stavi tačku na dugogodišnji sukob mještana“.

"Na račun toga što je DUP-om sporni objekat legalizovan, porodici I. S. je izuzet dio njihove parcele na kojem je ucrtan novi put do Perakove zemlje, a njemu su sa druge strane, ovim DUP-om urbanizovane tri parcele", kazao je „Vijestima“ Kankaraš, dodajući da rušenje bespravnog objekta svih proteklih godina, „osim možda godinu-dvije“, nije bilo u nadležnosti Opštine, već republičkih organa koji je to trebalo i da sprovedu u djelo.

"Što se izgradnje novog puta tiče preko imovine I. S., Peraku je saopšteno da će se on graditi kada Opština bude imala novca i u skladu sa prioritetima koje odredi MZ Lepetane i Opština Tivat. U svakom slučaju, ako on podnese zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova i građevinske dozvole za objekte koje eventualno planira graditi na svojoj zemlji na Činovici, istog tog momenta krenuće se u proceduru ekspropijacije zemljišta I. S. i gradnje novog puta, jer je obaveza lokalne uprave da investitoru obezbijedi svu infrastrukturu iz sredstava komunalija koje se naplaćuju na datom području", zaključio je Kankaraš.

Bonus video: