Viškovi municije će se rastavljati u fabrikama

"Eksplozivna sredstva za godinu treba da budu rastavljena u crnogorskim fabrikama, što znači da neće biti uništavana u otvorenim eksplozijama"
55 pregleda 0 komentar(a)
brezovik, Foto: Arhiva "Vijesti"
brezovik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.11.2011. 16:36h

U vojnim skladištima u Crnoj Gori nalazi se još 4,5 hiljada tona viškova municije i naoružanja, koje će se najvećim dijelom uništavati delaboracijom – rastavljanjem u fabrikama, kazao je pomoćnik ministra odbrane Rifet Kosovac.

On je vojnim atašeima i predstavnicima UNDP-a i OEBS-a predstavio projekat rekonstrukcije skladišta naoružanja i municije u Brezoviku kod Nikšića.

Kosovac je rekao da se uništavanje municije sprovodi kroz Mondem program i tehnički sporazum sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i podsjetio na potpisani Memorandum sa UNDP i OEBS-om o delaboraciji oko 700 tona eksplozivnih sredstava.

Uništavanje u otvorenim eksplozijama neće biti potpuno ukinuto, već znatno smanjeno zbog uticaja na životnu sredinu i stanovništvo

„Ta eksplozivna sredstva za godinu treba da budu rastavljena u crnogorskim fabrikama, što znači da neće biti uništavana u otvorenim eksplozijama, a ostatak od oko 900 tona biće riješen kroz tehnički Sporazum sa Vladom SAD“, pojasnio je on.

Prema riječima Kosovca, realizacija projekta uskoro će početi delaboracijom municije, a na ljeto slijedi uništavanje vrsta koje nijesu bezbjedne za rastavljanje.

On je dodao da je rano govoriti o lokacijama za uništavanje i istakao da će izabrani izvođač biti obavezan da odredi prostor, uz odobrenje Ministarstva odbrane.

„Američka Vlada je angažovala slovenački IT Fond, koji će zajednički izabrati izvođača. Uništavanje u otvorenim eksplozijama neće biti potpuno ukinuto, već znatno smanjeno zbog uticaja na životnu sredinu i stanovništvo, jer u Crnoj Gori ne postoji stalni poligon za uništavanje“, precizirao je Kosovac.

Bonus video: