Iznijećemo u javnost vaš sindikalni aktivizam

"Na zahtjev, od 11.10.2010. godine, da spriječite protivustavne i protivzakonite radnje -očigledna krivična djela - niste reagovali"
0 komentar(a)
Dragan Samardžić, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Samardžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.11.2011. 15:28h

Predsjednik Sindikalne organizacije Vojske Crne Gore (SOVCG) potpukovnik Nenad Čobeljić čestitao je načelniku Generalštaba VCG, viceadmiralu Draganu Samardžiću i ostalim visokim oficirima iz vojnog vrha, godišnjicu njihovog kolektivnog učlanjenja u Sindikat VCG, organizaciju koju vodi potpukovnik Mladen Burić i za koju važi da je pod kontrolom vojnog i vrha Ministarstva odbrane (MO).

U otvorenom pismu „kolegi sindikalcu“ Samardžiću koji je ujedno i prvi čovjek VCG, Čobeljić je podsjetio na Samardžićeve tvrdnje da se u Sindikat VCG učlanio da bi dao doprinos sindikalnom organizovanju, da je Sindikat potpuno nezavisan i da je plaćanje sindikalne članarine jedino njegovo učešće i da nema namjeru da se uključuje u rad SVCG.

“Sitacija na terenu ne potvrđuje tu Vašu izjavu. Za samo 42 dana od podnošenja inicijative za osnivanje SOVCG 28.septembra prošle godine, do dana kada ste se Vi učlanili u drugi sindikat, sa Vaše funkcionalne dužnosti načelnika Generalštaba VCG niste odobrili korišćenje prostorije za održavanje Osnivačke Skupštine SOVCG.

U popodnevnim i noćnim časovima vršeni su pritisci na članove rukovodstva da istupe iz SOVCG a samo ste Vi dobili njihov spisak

Na poziv da kao gost prisustvujete našoj osnivačkoj Skupštini niste odgovorili niti ste se odazvali, niste reagovali ni na akt od 29.09.2010. godine kojim ste upozoreni na nezakonito postupanje i zloupotrebe službenog položaja i komandovanja od strane pukovnika Zorana Lazarevića sa ciljem opstrukcije održavanja osnivačke Skupštine.

Petog oktobra 2011. godine, kada je osnovana SOVCG, o čemu ste službeno obaviješteni i dostavljen Vam spisak izabranog rukovodstva SOVCG, u popodnevnim i noćnim časovima vršeni su pritisci na članove rukovodstva da istupe iz SOVCG a samo ste Vi dobili njihov spisak.

Na zahtjev, od 11.10.2010. godine, da spriječite protivustavne i protivzakonite radnje -očigledna krivična djela - niste reagovali, ignorisali ste i druge naše zahtjeve i spriječili da informacije dospiju do zaposlenih.

To Vam nije smetalo da 18.10.2010. godine pošaljete informaciju o osnivanju vašeg budućeg sindikata, u kome se posebno napominje da inicijativa za osnivanje SOVCG ‘’nije urađena na dobar način’’- stoji u pismu Čobeljića Samardžiću kome je predsjednik SOVCG nabrojao i brojne druge primjere njegovog spriječavanja SOVCG da obavlja svoje aktivnosti, kao i nereagovanja na i u medijima iznošene primjere vršenja pritisaka na članstvo SOVCG od starne komandnog kadra u vojsci.

Antisindikalna aktivnost

Čobeljić naglašava da je Samardžić sa druge strane, za osnivačku skupštinu Sindikata VCG 5.novembra prošle godine obezbijedio multimedijalnu salu u zgradi MO i obezbijedio prevoz za njene učesnike.

“Očigledno je da je Vašoj odluci da doprinesete sindikalizmu prethodila burna antisindikalna aktivnost prema SOVCG i puna logistika za osnivanje vašeg sindikata. Nadam se da ćete u odgovoru na ovo pismo objasniti Vaše istovremeno antisindikalno i sindikalno angažovanje.

Ne slažem se sa konstatacijom da se Vaš sindikalizam svodi na plaćanje članarine jer ste se, kada ste zvanično postali sindikalac, potrudili da date još značajniji doprinos sindikalizmu tako što ste iz Generalštaba protjerali članove SOVCG. Ovo je doprinos koji će Vam obezbijediti posebno mjesto u istoriji sindikalizma u VCG.

On je naglasio da su pod Samardžićevim rukovođenjem vojskom, zaposlenima u VCG oduzeta mnoga prava

Posle toga ste se potrudili da vrhunski obučeni vojnici članovi SOVCG ostanu bez posla a u službu prime vojnici među kojima i priličan broj onih koji ne ispunjavaju osnovne kriterijume za prijem u službu.“- stoji u pismu načelniku GŠ VCG koga Čobeljić proziva da je sa jedne strane SOVCG uskratio, a na drugoj Sindikatu VCG pružio sve što su tražili.

„Da li je sindikalno, časno i oficirski da svom sindikatu obezbjeđujete punu logistiku i sve druge uslove, uključujući i Vaš funkcionalni autoritet, a da SOVCG omogućite da u vanradno vrijeme informiše, valjda ptice, po kasarnama.

Nije baš viteški ali koga je za to briga, to je prevaziđeno, na snazi su očigledno nove vrijednosti o kojima ćete nas nadam se upoznati u odgovoru na ovo pismo.“- stoji u obraćanju Čobeljića koji je nagovijestio da će u javnost iznijeti i sve ostale „sindikalne aktivnosti“ načelnika GŠ.

On je naglasio da su pod Samardžićevim rukovođenjem vojskom, zaposlenima u VCG oduzeta mnoga prava po osnovu rada poput prava na nadoknadu za dežurstva, prekovremeni rad, rad neradnim danima i praznikom i rad noću, zbog čega je u međuvremenu protiv MO podnešeno nekoliko stotina sudskih tubi.

„Pokretanje tužbi protiv MO ste osudili kao nepatriotski čin. Pitam se, da li ste se trudili da nametnete novu definiciju čojstva i junaštva tipa: čojstvo je ukinuti i uskratiti prava zaposlenima, a junaštvo je zabraniti im da zbog uskraćenih prava pokreću tužbe“, zaključuje se u optvorenom pismu predsjednika SOVCG potpukovnika Čobeljića, „kolegi sindikalcu“, viceadmiralu Samardžiću.

Bonus video: