Studenti: Neću u partiju, 'oću posao! (video)

“Iz latinskog jedva dvojka, iz logike na popravni”, pisalo je na Stijepovićevoj fotografiji, a kraj Vlahovićeve: “Džeparac za nauku”
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 16:14h

Studenti Fakulteta političkih nauka (FPN) blokirali su nastavu kako bi spasili Univerzitet Crne Gore (UCG) i iskazali nezadovoljstvo stanjem u visokom obrazovanju.

“Ako mi to ne učinimo (spasimo Univerzitet), neće niko drugi”, poručeno je sa protesta.

Studenti smatraju da je sloboda UCG ozbiljno dovedena u pitanje izjednačavanjem statusa državnog i privatnih univerziteta.

Uz dobošara, ali i karakteristične krike američkih Indijanaca, studenti su se obratili i “junacima našeg doba” - ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću i ministarki nauke Sanji Vlahović.

Nemojte da stanete, ovo predavanje je presudno važno. Samo naprijed", poručio je Brković studentima

“Iz latinskog jedva dvojka, iz logike na popravni”, pisalo je na Stijepovićevoj fotografiji, a kraj Vlahovićeve: “Džeparac za nauku”.

Ocijenivši da ih Stijepović “kulira”, studenti su istakli da je vrijeme da se izbore za svoja prava.

“Smrt korporativizmu, sloboda Univerzitetu”, “Neću u partiju, 'oću posao”, pisalo je na transparentima kojima su studenti jasno istakli svoje stavove.

Ovacije za Brkovića

Da li lagani povjetarac zaista može da preraste u buru znaće se već 17. novembra

Nikolić je istakao da je blokada nastave demokratski način izražavanja protesta, ocijenivši performans kao edukativni, a ne rušilački.

Dok je Nikolić davao izjavu brojnim novinarima, jedan od studenata je povikao: “Puštite medije, puštite lešinare”, ali je ubrzo poručio da studenti podržavaju slobodu medija.

Studenti su nezadovoljni i neangažovanošću profesora i inteligencije povodom vladine politike u oblasti visokog obrazovanja, ali su ovacijama, praćenim indijanskim kricima, dočekali književnika Balšu Brkovića.

On je pozvao studente da istraju u buntu.

“Vi ste vjerovatno najmanje korumpirana snaga u ovom društvu, imam najveću nadu u vas. Kada se ovako pobunite, onda niste studenti, vi predajete, a čitava Crna Gora je vaš amfiteatar. Nemojte da stanete, ovo predavanje je presudno važno. Samo naprijed", poručio je Brković studentima.

"Ide kalma pred veliku buru"

Protest je podržalo i nekoliko profesora i asistenata FPN-a, koji su, po riječima jednog od studenata, sjedili u ćošku hola, djelimično opasanog trakom nalik onoj koju koristi policija.

Studentkinja Iva Malešević smatra da trebaju da ostanu vispreni i kreativni i da pokušaju da probude i druge.

“Na primorju se kaže da ide kalma pred veliku buru, pa se nadam da će i ovo danas izazvati jednu lijepu buru”, kazala je Malešević.

Da li lagani povjetarac zaista može da preraste u buru znaće se već 17. novembra, za kada su studenti ranije najavila izlazak na ulice.

Predsjednik Studentskog parlamenta Petar Golubović je istakao da se nada da će barem 2.000 visokoškalaca na ulici obilježiti Svjetski dan studenata i izraziti nezadovoljstvo svojim statusom i ignorantskom odnosu države prema problemima u visokom obrazovanju.

Galerija

Bonus video: