Oktobarske plate konačno legle - u punom iznosu

Zarubica je ponovio da će do 11. novembra sudski službenici i namještenici štrajkovati po tri sata
62 pregleda 0 komentar(a)
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.11.2011. 13:43h

Zaposleni u sudskoj administraciji primili su oktobarske zarade, koje nijesu umanjene za sate koje su proveli u štrajku prošlog mjeseca.

Ministarstvo finansija je ipak odobrilo da službenici i namještenici u crnogorskim sudovima prime puni iznos plata, a portparolka tog ministarstva Marija Radenović nije precizirala koji su dalji koraci u pregovorima i da li će prihvatiti zahtjev službenika za povećanjem zarada.

"Pregovori se još vode i sve zavisi od njihovog toka", kratko je rekla Radenović.

Problem je nastao jer je ministarstvo ranije reklo da će svima zaposlenima koji su štrajkovali plate biti smanjene. Sekretarijat sudskog savjeta ipak je obračunao pune iznose plata, a Ministarstvo finansija vratilo platne spiskove s nalogom da se obavi korekcija obračuna tako što bi se umanjile plate svima koji su štrajkovali.

Predsjednik sindikata pravosuđa Duško Zarubica je rekao "Vijestima" da su nesmanjene oktobarske plate rezultat dogovora sa Vladom i ponovio da će do 11. novembra sudski službenici i namještenici štrajkovati po tri sata, kada će na sjednici Izvršnog odbora donijeti odluku o eventualnoj radikalizaciji štrajka.

Sudska administracija štrajkuje više od mjesec dana zahtijevajući da im Vlada poveća plate. Posljednju ponudu sindikata sudstva, po čijoj računici je potrebno oko 87.000 iz budžeta za ispunjenje njihovog zahtjeva, predstavnici Vlade su na prethodnim sastancima odbili, navodeći da para u budžetu nema dovoljno, te da se iz budžeta može izdvojiti 30.000 eura.

To bi značilo da im se plate povećaju za oko 30 eura, dok službenici traže po 100 eura više za one koji primaju do 270 eura, a uvećanje od 80 eura za zaposlene koji primaju više od 270 eura.

Zaposleni u sudovima na sat dnevno su obustavljali rad od 31. septembra, a od 20. oktobra radikalizovali su štrajk na tri sata obustave rada. Za to vrijeme suđenja se odlažu, a građanima nije dozvoljen ulaz u sudove.

Prosječna plata namještenika u sudu je 227 eura, državnim službenicima sa završenim pravnim fakultetom i položenim pravosudnim ispitom je 339, dok sekretari sudova zarađuju 415 eura.

Bonus video: