Kako medicinske sestre preživljavaju od prvog do prvog

"Nakon 32 godine rada u Domu zdravlja sa svojim mjesečnim primanjima nijesam u prilici da zadovoljim osnovne životne potrebe, a živim kao podstanar"
403 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 11:13h

Iako godinama obavlja jedan od najodgovornijih poslova, pružajući zdravstvenu njegu pacijentima, jedna od starijih medicinskih sestra u podgoričkom domu zdravlja, prošlog mjeseca primila je platu od svega 360 eura, dok je zarada njenih mlađih koleginica sa desetogodišnjim radnim stazom, bila za oko 20 odsto niža.

Medicinske sestre sa kojima su "Vijesti" juče razgovarale, saglasne su da se rad koji u toj ustanovi savjesno i odgovorno obavljaju ne vrednuje duži niz godina, te da nijesu adekvatno plaćene, zbog čega su se našle u veoma teškom i nezavidnom položaju.

"Nakon trideset dvije godine rada u Domu zdravlja sa svojim mjesečnim primanjima nijesam u prilici da zadovoljim osnovne životne potrebe, a živim kao podstanar. Nije teško shvatiti da se sa tom platom teško može živjeti, školovati djeca, a još teže je ako, stoje kod mene slučaj, uz to plaćate i stan", kazala je ogorčeno jedna od medicinskih sestara.

Ukinuti naknadu za dodatni rad

Tako skromna primanja i nevrednovanje rada, kako je dodala, nikome ne mogu biti satisfakcija da bi se obavljao izuzetno odgovoran i naporan posao u timu izabranog doktora.

"Ne samo da su nam male plate, već nam je od prije pola godine ukinuta i naknada za dodatni rad, a prethodno i naknada za prevoz i topli obrok. Tako da sada, ukoliko je neka od koleginica na opravdanom osudstvu, obavezni smo da uz svoj, do njenog povratka obavljamo duph posao, a bez ijednog eura nadoknade", objasnila je medicinska sestra.

Ona je dodala daje za proteklih 30 godina u toj ustanovi, do posljednjeg koji je u toku, raspisan svega jedan konkurs za rješavanje stambenog pitanja.

Njena mlađa koleginica ističe da, "od oko 330 eura koje primi, nakon što je ukinuta nadoknada za prevoz, oko 70 eura mjesečno mora da izdvoji da bi stigla do posla, te je kako kaže "lako procijeniti šta joj preostaje za život".

"Obavljamo izuzetno zahtjevan posao, jer se u ordinaciji samo jednog doktora dnevno pregleda više od 40 pacijenata. Uz zakazivanje pregleda, posao medicinske sestra u timu izabranog doktora je i davanje terapije koju ljekar prepiše, uključivanje infuzije, previjanje, snimanje EKG, te obavljane kućnih posjeta, stoje, složićete se efektivan osmočasovni rad, u kojem greška može biti fatalna po život čovjeka", saglasne su medicinske sestre

U martu 60 sestara dobilo otkaz

One su podsjetile da je u martu ove godine, više od 60 njihovih koleginica ostalo bez posla, nakon što su proglašene za tehnološki višak.

Takođe, za njih su zbunjujući i nejasni obračuni zarada nadležnih, prema kojima je, kako je nedavno Fond za zdravstveno osiguranje iznio prosječna plata medicinske sestre u Crnoj Gori prije dvije godine iznosila 385, prošle 377, a ove 414 eura. Ističući da nije bilo pritisaka menađžmenta te ustanove da odustanu od štrajka, one naglašavaju da su poštujući prava pacijenata na minimun pružanja zdravstvene zaštite, odlučne da istraju u štrajku dok se ne poboljšaju njihovi uslovi rada. Medicinski radnici u štrajku su od 31. oktobra, a pregovori o povećanju njihovih zarada trebalo bi da se nastave u srijedu.

Manje pacijenata

Tokom protekle nedjelje podgorički Dom zdravlja, prema riječima predsjednika sindikata te ustanove, dr Novaka Praščevića, posjetio je znatno manji broj pacijenata.

"Svi zaposleni, bez izuzetka, su u procesu štrajka. Nikome nije uskraćena zdravstvena zaštita, ah se obavlja minimum procesa rada, što podrazumijeva da se terapija, uputi i drugo daju samo u slučajevima gdje je to neodložno, kod akutnih stanja, dok se imunizacija djece obavlja prema ustaljenom rasporedu", objasnio je dr Praščević, dodajući da pacijenti opravdavaju postupke zdravstvenih radnika, te da imaju razumijevanja za trenutni način rada.

"Nadamo se da će se postići pregovori sindikata i resornog rninistarstva, kako ne bi došlo do radikalizacije protesta zaposlenih u zdravstvu", vjeruje dr Praščević.

Prema podacima Sindikata Doma zdravlja mjesečna neto zarada u posljednje dvije godine za čistačice je od 178.49 do 225.33, medicinske sestre od 270.60 do 319.42, doktore od 463.82 do 516.82 i specijaliste od 564.95 do 620.13.

Galerija

Bonus video: