Obnova Centra za kulturu na Žabljaku školski primjer korupcije

“Kako je i kada došlo do tog upisa ne znam, ali smo pokrenuli postupak da nam se vrati ta imovina”, kaže Šljivančanin
132 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2011. 19:47h

Direktor NVO “Centar za razvoj Durmitora” Darko Stijepović, u saopštenju za javnost je ponovio izjave predstavnika lokalne uprave sa posljednje sjednice Skupštine opštine Žabljak da “prostorije JU Centar za kulturu ne pripadaju Opštini kao osnivaču, već Ski-centru 'Durmitor' koji je u stečaju”.

Stijepović se pita kako je moguće da resorno ministarstvo i Direkcija za javne radove ulažu oko pola miliona eura u renoviranje prostora koji pripada privatnoj firmi i to onoj koja je u bankrotu.

U lokalnoj upravi nijesu negirali da Centar za kulturu nije njihov prostor, a ni u ustanovama ili preduzećima kojih se ova problematika tiče.

Opština pokrenula postupak za povratak imovine

Predsjednik Opštine Isailo Šljivančanin je kazao da je tačno da se prostorije Centra za kulturu u katastarskoj dokumentaciji vode kao imovina Ski-centra “Durmitor”.

“Kako je i kada došlo do tog upisa ne znam, ali smo pokrenuli postupak da nam se vrati ta imovina”, kaže Šljivančanin

“Kako je i kada došlo do tog upisa ne znam, ali smo pokrenuli postupak da nam se vrati ta imovina”, kaže Šljivančanin.

Tu činjenicu potvrdio je i šef žabljačkog katastra Simo Stanić. Ni on nije znao da odgovori kada je i na osnovu kakvog dokumenta ta imovina upisana na Ski-centar “Durmitor”, jer u arhivi katastra nema nikakvog pisanog traga o toj transakciji. Stečajni upravnik u Ski-centru “Durmitor” Čedo Gospić kaže da u stečajnu masu preduzeća nijesu upisane te prostorije i da je postupak popisa stečajne imovine vodio njegov prethodnik Veselin Peruničić.

Koliko je uloženo u rekonstrukciju?

Podatak Stijepovića da je Ministarstvo kulture u rekonstrukciju toga prostora uložilo 200.000, a Direkcija za javne radove još oko 220.000 eura, negirali su iz lokalne uprave podatkom iz dokumentacije u kome stoji da je investicija koštala 191.592 eura u čemu je Ministarstvo participiralo sa dvije, a lokalna uprava sa jednom trećinom novca.

Stijepović smatra da je ministar kulture trebalo da zna čije prostorije obnavlja

Stijepović smatra da je ministar kulture trebalo da zna čije prostorije obnavlja, a ako zaista nije znao da su u pitanju privatne, i to firme u bakrotu, kako je kazao, onda ne treba da ostane ministar ni jedan jedini dan, jer nekompetentno radi svoj posao i rasipa stotine hiljada eura za namirenje povjerilaca bankrotirane firme.

“Neprihvatljivo je objašnjenje da objekat koji se vodi na bankrotiranu firmu i za koji lokalna urava saopštava da nije opštinsko vlasništvo bude obnovljen sredstvima iz budžeta Ministarstva kulture. To je školski primjer kriminala i pranja novca na najdrskiji način. Za ovo mora da odgovara ministar Mićunović i politički i krivično”, navodi se u saopštenju.

Policija bezuspješno istražuje

Stijepović navodi i da policija u Žabljaku već mjesecima bezuspješno istražuje ovaj problem.

“Savjet kulturnog centra Žabljak iznajmio je poslovni prostor bankrotirane firme i za to dobijaju neki novac. Priča se da su iznajmili prostor od 120 kvadratnih metara u centru Žabljaka za 250 eura. A u oglasu koji su dali u novinama ponudili su za izdavanje samo 100 kvadrata. Stečajni upravnik Ski-centra 'Durmitor' g. Gospi, koji treba da štiti imovinu povjerilaca, nije preduzeo nijednu radnju kako bi zaštitio stečajnu masu preduzeća i onemogućio protivzakonito izdavanje i izgradnju u poslovnom prostoru kojim upravlja”, navodi se u saopštenju Darka Stijepovića.

Galerija

Bonus video: