Tretman u Centru na Kakarickoj gori zatražilo osam novih klijenata

"Za pomoć u odvikavanju od zavisnosti i dalje najviše se odlučuju Podgoričani, a borave i klijenti iz Nikšića, Kotora, Budve i Cetinja"
111 pregleda 0 komentar(a)
Kakaricka gora, Foto: Luka Zeković
Kakaricka gora, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.11.2011. 17:30h

Na tretman rehabilitacije i resocijalizacije u Centar za liječenje korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, tokom prošlog mjeseca primljeno je osam novih klijenata, među kojima i jedan američki državljanin.

U toj ustanovi, prema riječima direktora Aleksandra Radinovića, trenutno je na rehabilitaciji 31 zavisnik, od kojih je njih 18 u prvoj, jednogodišnjoj fazi, koja podrazumijeva rezidencijalnom boravak u Centru.

"Za pomoć u odvikavanju od zavisnosti i dalje najviše se odlučuju Podgoričani, a borave i klijenti iz Nikšića, Kotora, Budve i Cetinja", kazao je Radinović.

On smatra da je interesovanje za boravak u Centru koje podrazumijeva izolaciju i dugotrajnu rehabilitaciju, zadovoljavajuće imajući u vidu da se, prema njihovoj evidenciji, većinom radi o klijentima koji nakon 11 godina aktivne zavisnosti postaju zaista motivisani za promjenu zavisničkog načina života, te da su uz to prethodno bezuspješno pokušavali da se rehabilituju i u drugim ustanovama.

Saradnja sa domovima zdravlja

Radinović naglašava da su nedavno dogovorili saradnju sa domovima zdravlja.

"Za pomoć u odvikavanju od zavisnosti i dalje najviše se odlučuju Podgoričani"

"Tako da će oni klijente upoznavati sa tretmanom, radom i sadržajima i postignutim rezultatima Centra, kako bi motivisali zavisnike, ne samo da uspostave apstinenciju, što je prvi korak u tretmanu bolesti zavisnosti, već i da nastave proces rehabilitacije i resocijalizacije u Centru“, ističe Radinović. Više od sto zavisnika, kako dodaje, do sada je potražilo pomoć u Centru, od čega je oko 70 odsto klijenata uspješno završilo jednogodišnji tretman, a bilo je i onih koji su odustali ili su isključeni zbog nepoštovanja pravila. Cijena liječenja u Centru i ove godine ostala je nepromijenjena i za crnogorske državljanje iznosi hiljadu eura mjesečno, od čega porodica plaća 330 eura, a Glavni grad i Ministarstvo rada i socijalnog staranja ostatak. Cijena rezidencijalnog tretmana za strane državljane je 1.500 eura mjesečno, dok je nerezidencijalni tretman besplatan“, kazao je Radinović.

Posjeta studenata

Studenti IV godine Fakulteta političkih nauka, sa smjera socijalna politika i socijalni rad posjetili su Centar na kakarickoj Gori prošlog petka.

"Studenti su dobili informacije o stručnom tretmanu rehabilitacije i resocijalizacije korisnika, a predočeni su im rezultati nakon trogodišnjeg rada. Posebno su bili zainteresovani na koji se način klijenti nakon izlaska iz Ustanove suočavaju sa različitim životnim problemima, te u kojoj mjeri je porodica značajna u održavanju klijentove apstinencije", saopšteno je iz Centra.

Bonus video: