POSLANICA DF O IZBORU ČLANOVA TUŽILAČKOG SAVJETA

Bošnjak: Čarapić u prvi plan isticala moral kriminalca, Rakočević osumnjičeni plagijator...

"Postavlja se osnovno pitanje, da li može, i kako, Crna Gora postati pravna država i zatvoriti čuveno 23. i 24. poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom, sa ovakvim tužilaštvom i uz partijsko-kriminogenizovanu policiju i zarobljeno i poslušno sudstvo"
253 pregleda 9 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Savo Prelević
Branka Bošnjak, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.04.2018. 09:53h

Odluka Skupštine Crne Gore o izboru članova Tužilačkog savjeta još jednom potvrđuje koliko su policijski i pravosudni organi zatočeni i do krajnosti kontrolisani, saopštile je danas Branka Bošnjak, poslanica Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore i potpredsjednica Pokreta za promjene (PzP).

Velimir Rakočević, Aneta Spaić, Milan Filipović i Ranka Čarapić izabrani su prekjuče u Skupštini Crne Gore za članove Tužilačkog savjeta.

"Izabrati, iz navodno reda uglednih pravnika, bivšu vrhovnu državnu tužiteljku Ranku Čarapić, koja se za pet godina mandata nije miješala u svoj posao, već je u prvi plan isticala moral kriminalca, zatim Milana Filipovića, bivšeg ministara policije, koji gazi devetu deceniju života, onda osumnjičnenog plagijatora Velimira Rakočevića, dekana Pravnog fakulteta porijeklom iz policije, čovjeka koga je ugledni profesor iz susjedne nam države optužio da je prepisao gotovo kompletan njegov udžbenik i molio bivšeg rektora da odreaguje, i na kraju kao šlag na torti suprugu aktuelnog ministra inostranih poslova, gospođu Anetu Spaić. Imajući u vidu profesionalnu bezličnost Vrhovnog državnog tužioca, isključivost Specijalnog državnog tužioca, servilnost viših i osnovnih državnih tužilaštva, tada je jasno da je ukupni tužilački sistem glavni problem za uspostavljenje Crne Gore kao pravne države, i prepreka u borbi sa organizovanim kriminalom i korupcijom", istakla je Bošnjak.

Ona je dodala da zbog javnosti podsjeća da su nadležnosti Tužilačkog savjeta od presudne važnosti za uspostavljanje vladavine prave jer je Ustavom definisano da ovo tijelo utvrđuje predlog za izbor Vrhovnog državnog tužioca i bira i razrješava rukovodioce državnih tužilaštava i državne tužioce.

"Postavlja se osnovno pitanje, da li može, i kako, Crna Gora postati pravna država i zatvoriti čuveno 23. i 24. poglavlje u pregovorima sa Evropskom unijom, sa ovakvim tužilaštvom i uz partijsko-kriminogenizovanu policiju i zarobljeno i poslušno sudstvo. To je suštinsko pitanje, i postavljamo ga, prije svega, opoziciji bilo da se ona predstavlja “građanskom”, “junoškom” ili “tradicionalnom”, zatim NVO sektoru i mediskim poslanicima kojima su puna usta zalaganja za pravnu državu. Posebno to pitam Evropsku komisiju koja je Crnu Goru proglasila navodnim liderom Zapadnog Balkana", rekla je Bošnjak.

Po njenim riječima, DF ima jasan stav.

"A to je smjena režima, istinska prelazna Vlada, ustavne i zakonske promjene, oslobađanje zarobljenih institucija, izbor i reizbor pravosudnih organa i lustracija na svim nivoima. Zato treba imati i viziju a i hrabrosti. Zbog toga smo konstantno na meti ovih okoštalih i kriminalizovanih struktura. Zato je vrijeme za jedinstvo i zajednički otpor iskrenih i pravih patriota, koji vole ovu državu", zaključile je Bošnjak.

Preporučujemo za Vas