Iz Citadele tokom čišćenja uklonili i rezervoar od auta

Temelj Citadele postavio je, prema istorijskim podacima, bosanski kralj Tvrtko koji je 1381. godine osnovao grad
60 pregleda 0 komentar(a)
Citadela, Foto: Slavica Kosić
Citadela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 06.11.2011. 15:43h

Članovi Ekološkog društva Boke Kotorske, NVO „Društvo prijatelja Herceg Novog” i „Koraci”, kao i Javno stambeno komunalno preduzeće i JP “Čistoća” učestvovali su u akciji čišćenja tvrđave Citadela (Mezaluna – Macel). Za nekoliko sati uspjeli su da očiste tek polovinu prostora.

" Od drače, šiblja i drveća nije se moglo ući u tvrđavu" kazala je Olivera Doklestić predsjednica Ekološkog društva Boke Kotorske koje je i organizator akcije.

A u samoj tvrđavi zatekli su pravo smetlište na kome su bili stari tepisi, mašina za veš, usisivač, rezervoar sa nekog automobila, ogromne količine staklene i plastične ambalaže i drugi otpad.

Dio smeća odnijeli su kamionom radnici „Čistoće” , a danas bi iz JSKP trebalo da odnesu i zeleni otpad.

" Očistili smo zapadni zid i pola platoa tvrđave. Preostalo je da se završi čišćenje i da se posiječe stablo smokve koje razara, ionako razorene zidove tvrđave" ističe Doklestić.

Za obnovu tvrđave potrebni milioni

Temelj Citadele postavio je, prema istorijskim podacima, bosanski kralj Tvrtko koji je 1381. godine osnovao grad.

Oštećena je u 17. vijeku u zemljotresu 1667. i u bitkama Mlečana sa Turcima.

Mlečani su u vrijeme kada su osvojili grad obnovili ga, kao i Citadelu koja je u vrijeme njihove 110 godina duge vladavine i uvećana.

Zub vremena godinama je razarao tvrđavu, a početkom 20 vijeka izgradnjom željezničke pruge građevina je bila dobro, iako ne vidljivo uzdrmana.

Posljednji „udarac” Citadela je zadobila u razornom zemljotresu 1979. godine kada se jedan dio obrušio u more.

Iako su poslije zemljotresa bila namijenjena sredstva za obnovu Citadele utrošena su za izgradnju domova kulture, a za tvrđavu na samoj morskoj obali urađen je samo program sanacije u kome je preciziran okvirni program rekonstrukcije Citadele i njegova buduća namjena.

Neizvjesno je kada bi mogla početi obnova cijele tvrđave jer nedostaju ogromna - milionska sredstva.

Ljudi dobre volje i entuzijazma sigurno se ne mogu uhvatiti u koštac za zahtjevnim poslom obnove tvrđave, ali svojim skromnim doprinosom pokušavaju da ukažu na stanje u kojoj je tvrđava da se suprostave da taj spomenik kulture postane javno smetlište. Ali i da jedna o najvažnijih kulturoloških tački u gradu bude adekvatno turuistički valorizovana.

Bonus video: