Davanjem vozila vlada dokazuje da je ranije enormno trošila novac

Službenik koji uzme automobil na korišćenje moraće sam da snosi troškove registracije, osiguranja, goriva i eventualne štete
0 komentar(a)
službena vozila, TV Vijesti, Foto: TV Vijesti
službena vozila, TV Vijesti, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 05.11.2011. 14:43h

Vladino rješenje da putem internog oglasa službene automobile daje na ličnu upotrebu dokazuje da je prethodnih godina praktikovano enormno razbacivanje novca iz budžeta, ocijenjeno je iz Građanske alijanse (GA).

Prema Vladinoj uredbi o uslovima korišćenja službenih automobila, vozila koja budu višak u državnoj administraciji mogu se dati na korišćenje zaposlenima putem internog oglasa.

Službenik koji uzme automobil na korišćenje moraće sam da snosi troškove registracije, osiguranja, goriva i eventualne štete.

Izvršni direktor GA, Edina Hasanaga Čobaj, rekla je agenciji MINA da je rješenje prema kojem se internim oglasom službena auta daju na ličnu upotrebu loše iz više aspekata.

"Prvenstvno, njome se dokazuje da je prethodnih godina bilo enormno razbacivanje budžetskih sredstava, koje bi se nastavilo da nijesu ušli u krizu pa sada nema načina da se servisira preko dvije hiljade službenih automobila, što je veća cifra od recimo Norveške“, navela je Čobaj.

Prema njenim riječima, umjesto da rasprodaju nepotrebne automobile, oni se maltene poklanjaju službenicima Vlade.

To je, smatra Čobaj, rješenje koje se ne može braniti ni logičkim ni finansijskim argumentima.

"Rješenje je loše jer se ne vrši preraspodjela automobila prema organima koji imaju potrebu za njima, jer ih je samo u ovoj godini kupljeno skoro stotinu novih. U vremenu brojnih štrajkova, šalje se loša poruka da novca ipak ima, samo ga loše distribuiramo“, ocijenila je ona.

Čobaj je rekla da su izmjene Uredbe o načinu korišćenja službenih automobila donesene „u zatvorenom krugu“, isto kao i sama Uredba i njene prethodne izmjene, tako da je i njena sudbina „osuđena na propast“.

Ona je dodala da Vlada to radi bez konsultacije sa zaintersovanom javnošću, što će neumitno dovodi do loših rješenja.

Čobaj je ponovila da se u Vladi ne žele ozbiljno pozbaviti tim problemom, već da pribjegavaju „drskim rješenjima“, poput zloupotreba oprativnih tablica.

"Ako ova logika preovlada u Vladi, može se očekivati da ukoliko se pojave viškovi službenih prostorija ili tehnike, da ih prepuste svojim službenicima na korišćenje. Naprosto, u državi gdje su službenici i državni resusrsi povezani kao pupčanom vrpcom, ovako nešto se smatra i logičnim“, zaključila je ona.

Bonus video: