U Budvi za četiri dana sakupljeno 8.000 eura za liječenje Artura (14)

Vijest o oboljelom dječaku munjevitom brzinom se proširila po cijeloj Budvi, gotovo da nema porodice koja od svoga djeteta, komšije, prijatelja nije čula za sudbinu Artura
239 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.11.2011. 20:33h

Da i tužne priče imaju svoju lijepu stranu, potvrđuje i humanost đaka i profesora Druge osnovne škole u Budvi, koji su za nepunih četiri dana uspjeli da sakupe 8.000 eura i omoguće oboljelom 14-godišnjem Arturu, učeniku devetog razreda, prijeko potrebnu operaciju u Beogradu.

Niko nije mogao ni pomisliti da bezazleni bol u nozi, koji je primijetila nastavnica fizičkog vaspitanja, malom ruskom državljaninu, koji je prije godinu i po sa majkom došao u Budvu da živi, mogao da ga košta života.

Nema ko se nije odazvao, učenici su davali pare, akciju su podržali i bivši učenici škole, nesebično su novac davali roditelji, poslovni ljudi, firme, ustanove

Prema riječima nastavnika, Artur je gotovo godinu i po dana hramao na tu nogu i njegovo hodanje je bilo iz dana u dan otežavajuće.

Rendgenski nalaz bio je krajnje zastrašujući, velika crna mrlja na kuku dječaka i dijagnoza tumor kuka.

Sve počelo u ambulanti u Tivtu

Ne sluteći da ima tešku bolest, Artur slučajno sreće svoga druga iz škole u tivatskoj ambulanti, kome govori da mu je doktor kazao da ima tumor.

I tada počinje velika akcija. Arturov drug tada alarmira cijelu školu. Majci maloga Rusa, koja je samohrana i nema stalno zaposlenje, te jedva sastavlja kraj s krajem, cifra od pet hiljada eura za operaciju u Beogradu, za nju je bila nedostižna.

Na scenu stupa humanost đaka i nastavnika. Razredni starješina 9/1 odjeljenja u kojem je Artur pohađao nastavu, pokreće akciju "Dijete - djetetu“.

Operacija košta 5.046 eura i taj novac je uplaćen, 1.000 eura je dato od doprinosa koji su skupili sami učenici lično Arturu da ima da se obuče, kupi pidžamu i sve ono što mu treba za boravak u bolnici

I dok je očaj polako obuzimao majku, poziv iz škole, kako je poslije ispričala, vratio joj je vjeru u život.

"Obaviještena je predsjednica Savjeta roditelja na čije je ime otvoren žiro-račun u banci. Odmah o tome obavještavamo i direktorku Hipo Alpe Adria banke Vesnu Radunović, nekadašnju našu koleginicu, koja se odaziva cijeloj akciji. Otvaramo račun i počinje uplata. Za nepuna četiri dana, od ponedjeljka do četvrtka, uplaćeno je nevjerovatnih 8.000 eura".

"Nema ko se nije odazvao, učenici su davali pare, akciju su podržali i bivši učenici škole, nesebično su novac davali roditelji, poslovni ljudi, firme, ustanove... Lavovski dio posla obavila je knjižara "Merlin" i naša bivša učenica Jelena Stanišić, koja je zajedno sa upravom škole i učenicima vodila ovu humanitarnu akciju", priča je učenika i nastavnika.

Zorica Stanković

Crnogorci najveći humanisti

"Mislila sam da su Crnogorci prevaranti, jer tako su predstavili ovaj narod u Rusiji, zbog svega što se dešavalo oko prodaje nekretnina"

Kako je rečeno, operacija košta 5.046 eura i taj novac je uplaćen, 1.000 eura je dato od doprinosa koji su skupili sami učenici lično Arturu da ima da se obuče, kupi pidžamu i sve ono što mu treba za boravak u bolnici a majci je dato plus 2.100 eura da uplati boravak u Beogradu i bude sa svojim sinom.

"Mislila sam da su Crnogorci prevaranti, jer tako su predstavili ovaj narod u Rusiji, zbog svega što se dešavalo oko prodaje nekretnina, ali ispali su najveći humanisti. To nikada neću zaboraviti" kazala je majka djeteta upravi škole, zahvaljujući im na nesebičnu pomoć.

Mališani se odricali i doručka

Da su djeca u ovoj akciji pokazala najveću humanost, potvrđuju brojni slučajevi. Naime, mnogi učenici su davali, dva, tri, neko deset, neko pedeset eura.

Prema riječima nastavnika, gotovo je najdirljivija scena bila uplata pet eura od strane učenika koji žive u teškim materijalnim uslovima.

Na pitanje da li mu roditelji znaju da uplaćuje pet eura, on je kazao da su mu upravo oni dali pare. Na insistiranje nastavnika da li ima za doručak, mališan je kazao da nema, ali da taj novac daje za svoga druga.

Galerija

Bonus video: