Uspješno realizovana akcija davanja krvi, šest novih dobrovoljaca

“Svaka uspješno sprovedena akcija, kao ova današnja, od velikog je značaja za Zavod, kao i cjelokupno društvo"
0 komentar(a)
dobrovoljni davaoci krvi, Foto: Luka Zeković
dobrovoljni davaoci krvi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.11.2011. 12:31h

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Kombinat aluminijuma Podgorica“ organizovalo je treću ovogodišnju akciju u Zavodu za transfuziju, u kojoj je učešće uzelo oko 50 davalaca.

Radnika KAP-a, prema riječima predsjednika Društva Rajka Mićovića, podržali su i njihovi prijatelji, dobrovoljni davaoci iz Trebinja, Nikšića, Bara, Budve, te nekoliko podgoričkih društava.

“Svaka uspješno sprovedena akcija, kao ova današnja, od velikog je značaja za Zavod, kao i cjelokupno društvo, jer se na taj način najlakše obezbjeđuju neophodne zalihe sigurne krvi”, naveo je Mićović.

Neophodan podmladak

Ovdašnjim dobrovoljnim društvima, kako on smatra, neophodan je podmladak, veći broj mladih ljudi koji bi se sa sticanjem punoljetstva redovno odazivali akcijama i donirali krv.

Mićović je, kako je kazao, do sada 50 puta dao krv, a u njegovoj porodici je osam aktivnih dobrovoljnih davalaca.

Sreten Đerković, predsjednik NVO dobrovoljnih davaoca “Jedinstvo” iz Podgorice kazao je da podržava akcije davaoca KAP-a, sa kojima ima dobro saradnju, te da se sa svojim članovima uvijek rado odaziva sličnim akcijama.

“Nema humanijeg gesta nego dati krv i na taj način produžiti nekome život"

“Nema humanijeg gesta nego dati krv i na taj način produžiti nekome život. Rukovođen time tokom života krv sam dao više od sto, a u samo u Crnoj Gori 74 puta”, naveo je Đerković.

On je dodao da sa radošću može reći da njegovo društvo okuplja mnogo mladih članova, što je jedan od osnovnih preduslova da se bi se procentualno povećalo dobrovoljno davalaštvo krvi u Crnoj Gori, koje još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou.

Šestoro prvi put dalo krv

Referent u Zavodu Ivanka Nikolić navela je da je odziv članova društva, kao i uvijek, bio izuzetno dobar, što je od velikog značaja i pomoći Zavodu za transfuziju.

“Posebno me raduje što se današnjoj akciji odazvalo mnogo mladih, od kojih je njih šestoro prvi put u životu dobrovoljno dalo krv”., kazala je Nikolić.

Tokom mjeseca, kako je dodala, u Zavodu predstoji organizovanje niz planiranih i programom predviđenih akcija, zahvaljujući kojima se redovno obnavljaju zalihe krvi.

Bonus video: