U nedjelju prvi dan Kurban Bajrama

Najavljeno je da će Radio televizija Crne Gore direktno prenositi klanjanje Bajram namaza i Bajramske svečanosti iz Gradske džamije iz Bijelog Polja
0 komentar(a)
Meka, Foto: Wikipedia
Meka, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 04.11.2011. 10:59h

Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori saopštio je da je, na osnovu šerijatskih propisa, prvi dan Kurban Bajrama u nedjelju.

Hadžijski Kurban Bajram ili Dan žrtve slavi se četiri dana, a prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva – Bajram namaz.

Svi muslimanski vjerski praznici računaju se po mjesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban Bajram "pada" dva mjeseca i deset dana poslije Ramazanskog Bajrama.

Praznik se zove Kurban Bajram zato što se na taj dan prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje bogu kroz približavanje ljudima.

Prinošenje žrtve značajan je dio hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso od kurbana dijeli sirotinji, komšijama i rodbini.

Kurban Bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće Kabe u Meki.

Hadž je jedna od pet glavnih vjerskih obaveza za punoljetne pripadnike islamske vjere, ukoliko oni mogu finansirati troškove hodočašća a da ne dovedu u pitanje opstanak i normalan život porodice.

Hadžiluk se ne smatra samo ispunjavanjem božje zapovijesti nego i dokazom jednakosti svih pripadnika islamske vjere pred Alahom, a cilj mu je i potvrda jedinstva i solidarnosti islamskog svijeta.

Bajram namaz u crnogorskim džamijama klanjaće se u nedjelju, u sedam sati i četiri minuta.

Najavljeno je da će Radio televizija Crne Gore direktno prenositi klanjanje Bajram namaza i Bajramske svečanosti iz Gradske džamije iz Bijelog Polja.

Mešihat je svim pripadnicima islama poželio sretne bajramske blagdane.

Bonus video: