Inženjeri loše planirali troškove gradnje tornja

Damjanović je pitao zašto put nije doveden državnom zemljom, kao što je predviđeno elaboratom.
0 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2011. 20:13h

Poslanici opozicije oštro su kritikovali finansijski izvještaj Agencije za elektronske komunikacije (AEK), ocjenjujući da se regultor ne bavi svojim poslom.

Predmet posebne kritike opozicionara bili su kupovina poslovnog prostora Agencije i izgradnja tornja na Dajbaskoj gori.

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Koča Pavlović rekao je da su u Agenciji smanjene osnovne plate, a probijene sve ostale stavke budžeta koje imaju veze sa primanjima.

"Koliko ste sa računa Agencije ukupno primili prošli mjesec", pitao je Pavlović izvršnog direktora Agencije Zorana Sekulića.

"Primili smo sve u skladu sa Pravilnikom o zaradama, neću se upuštati koji su iznosi", odgovorio je Sekulić.

Nakon negodovanja u sali zbog nepotpunog odgovora, dodao je da je "primljeno 1.350 eura".

Agencija više uradila prošle, nego prethodnih godina

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović rekao je da je Agencija više uradila prošle, nego prethodnih nekoliko godina, ali da i dalje postoje veliki problemi jer regulator nije suzbio monopole a mobilni operateri iznose ogroman novac iz države.

Slaven Radunović (Nova) je rekao da je zbog tornja i kupovne poslovnog prostora u sjenci glavni posao Agencije, regulacija tržišta, što košta sve građane

Predsjednik Savjeta Agencije Šaleta Đurović je prekoračenje u izgradnji tornja od preko pet miliona objasnio time što u pisanju elaborata, koji je računao sa 20 puta nižim iznosima, nijesu učestvovali pravnici i ekonomisti.

Kazao je da su elaborat radili elektroinženjeri, da nije u timu bilo ekonomista i pravnika, da se navodno nije znala ni lokacija tornja, ni trasa puta.

"Tu je rečeno da će put da košta 16.000 eura, a koštao je 2 miliona", kazao je Đurović, dodavši da operateri troškove tornja nijesu prebacili na građane.

Damjanović je pitao zašto put nije doveden državnom zemljom, kao što je predviđeno elaboratom.

Slaven Radunović (Nova) je rekao da je zbog tornja i kupovne poslovnog prostora u sjenci glavni posao Agencije, regulacija tržišta, što košta sve građane.

On je uporedio cijene mobilne telefonije u Srbiji i Crnoj Gori.

"Cijene mobilne telefonije su za 150 odsto niže u Srbiji", tvrdi Radunović.

Nijesmo morali da imamo toranj kao da ga je gradio kuvajtski šeik

Damjanović je rekao da posebnu pažnju, kada je riječ o elektronskim komunikacijama treba posvetiti resornom Ministarstvu za informaciono društvo i dovođenju kadrova iz Telekoma

Kada je riječ o cijenama usluga i prihodima mobilnih operatera lider PzP-a Nebojša Medojević imao je konkretan predlog.

"Treba da odredite koliki može biti prihod na tržištu telekomunikacija, a ne da na ovako malom tržištu operateri ostvare toliki prihod i profit od 50 odsto. Ako je prihod tržišta 260 miliona, njihov profit je 130 miliona. Ima da im se odredi profit koji mogu da imaju i da budu zadovoljni, a ne da svoju investiciju vrate za godinu", kazao je Medojević.

On je istakao da cijene u mobilnoj elefoniji treba da padnu za 50 odsto i da bi broj zaposlenih u Agenciji (65) bio dovoljan za regulaciju svega u državi, "pa i Agencije za nacionalnu bezbjednost".

Damjanović je rekao da posebnu pažnju, kada je riječ o elektronskim komunikacijama treba posvetiti resornom Ministarstvu za informaciono društvo i dovođenju kadrova iz Telekoma koji, kako on kaže, uživa monopolsku poziciju.

Veterinarska uprava će izdavati dozvole za ljekove

Predlog zakona o ljekovima usaglašen je sa evropskim standardima i u potpunosti reguliše procedure koje garantuju kvalitet, bezbjednost i efikasnost medikamenata, rekao je ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Vlada je izvršila potpunije usaglašavanje sa propisima EU kada je u pitanju izdavanje dozvola za lijek

On je kazao da je predlogom propisano da Veterinarska uprava izdaje dozvole za promet veterinarskih ljekova i preko svoje inspekcije vrši nadzor nad njihovim prometom.

"Vlada utvrđuje kriterijume za formiranje maksimalnih cijena ljekova koji se propisuju na teret sredstava osiguranja, u skladu sa regulativama Evropske unije (EU)", rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima, Vlada je izvršila potpunije usaglašavanje sa propisima EU kada je u pitanju izdavanje dozvola za lijek, odnosno potpunije usaglašavanje procedura koje garantuju kvalitet, bezbjednost i efikasnost lijeka.

Bonus video: