Toplana u Pljevljima još ugrožava zdravlje

Predsjednik “Breznice” Milorad Mitrović kaže da JP “Grijanje” koje gazduje gradskom toplanom i Opština Pljevlja, kao osnivač tog preduzeća, nijesu otklonili nepravilnosti
120 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Pljevlja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.11.2011. 17:34h

Ekološko društvo “Breznica” podnijelo je državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv odgovornih u Ministarstvu energetike, Opštini Pljevlja, Agenciji za razvoj, JP “Grijanje”, zbog sumnje da su dozvolili otvaranje i puštanje u rad toplane u Skerlićevoj ulici, a da prethodno nijesu otklonili nepravilnosti koje je u zapisniku konstatovao glavni termoenergetski inspektor Slavko Burić, krajem aprila, kada je naložio njeno trajno zatvaranje, zbog ugrožavanja zdravlja i bezbjednosti ljudi.

U međuvremenu je Burić uz saglasnost stanara zgrade u kojoj je smještena kotlarnica, odložio izvršenje rješenja do maja naredne godine.

Predsjednik “Breznice” Milorad Mitrović kaže da JP “Grijanje” koje gazduje gradskom toplanom i Opština Pljevlja, kao osnivač tog preduzeća, nijesu otklonili nepravilnosti koje im je naložio glavni termoenergetski inspektor i početkom oktobra gradsku toplanu pustili u pogon, što je u potpunoj suprotnosti sa zakonom.

“Ministarstvo je tolerisalo puštanje u rad gradske toplane i dozvolilo, ili tolerisalo njeno uključenje, što predstavlja drastično kršenje zakonskih propisa. Poslije kontrole glavnog termoenergetskog inspektora, koji je otkrio nepravilnosti i nepoštovanje propisa prilikom rekonstrukcije i izgradnje toplane, niko nije preuzeo odgovornost, niti su protiv odgovornih za sve to, podnijete krivične prijave.

Na ovaj način su, prikrivene odgovorne osobe, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj odgovornog lica, svojim aktivnostima i nečinjenjem dovele do pomenutih nepravilnosti i tako ugrozile bezbjednost većeg broja ljudi”, naveo je Mitrović u prijavi.

Gdje su pločice?

On podsjeća da je glavni termoenergetski inspektor konstatovao da na kotlovskim jedinicama kao i na većem dijelu ugrađene opreme, nema nikakvih natpisnih pločica sa deklaracijom o tipu proizvoda, fabričkom broju, proizvođaču i tehničkim karakteristikama postrojenja ili opreme, koji su po standardima i važećim propisima obavezni.

Ova konstatacija inspektora, smatra Mitrović, navodi na sumnju da su prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji, odabiru izvođača radova i dobavljača pomenute opreme, počinjena teška i brojna krivična djela i zloupotrebe mita i korupcije, koje se gone po službenoj dužnosti.

„Pozivamo vas da se pozabavite rekonstrukcijom ove kotlarnice, odnosno načinom nabavke opreme za nju, kao i drugim segmentima obnove. Evidentno je da je više službenih lica svojim nesavjesnim i nezakonitim poslovanjem pored počinjenih krivičnih dela, nanijela nenadoknadivu i nepopravljivu štetu životnoj sredini i zdravlju stanovništva sa svim elementima korupcije.

Molimo vas da naložite istražne i druge radnje i protiv odgovornih podnesete prijave nadležnom sudu, kao i da naložite trajno zatvaranje tog termoenergetskog objekta“, navodi se u krivičnoj prijavi.

Krivičnu prijavu sprema i Delić

Podnošenje krivične prijave najavio je i pljevaljski biznismen Ševad-Fiko Delić jer smatra da u dogovoru stanara i lokalne uprave o uslovima pod kojim oni dozvoljavaju nastavak rada kotlarnice ima mita i korupcije.

Stanari zgrade u Skerlićevoj ulici u Pljevljima nedavno su potpisali sporazum sa predstavnicima lokalne vlasti, kojim se Opština obavezala da će do početka grejne sezone uraditi intervencije u kotlarnici, kako bi se smanjio njen štetni uticaj na stanare koji žive u zgradi u kojoj je smještena gradska toplana, zamijeniti krov na zgradi, uraditi fasadu i postaviti eloksiranu bravariju.

Stanari zgrade u kojoj je smještena kotlarnica polako gube strpljenje, jer još nijesu počeli radovi na zgradi osim što su postavljene skele oko zgrade.

“To je školski primjer mita i korupcije, kažu im nemojte se buniti, a mi ćemo van staviti nova vrata i prozore, a nećete plaćati ni grijanje. To je strašno”, rekao je Delić.

Bonus video: