Aktivirane partijske i poslovne veze da se spriječi smjena Sekulića

Sagovornik "Vijesti" tvrdi da se lobira na sve strane, piše se Briselu, samo da se od smjene spase savjet i izvršni direktor
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 11:49h

Otkako su prije nekoliko mjeseci usvojene izmjene Zakona o elektronskim komunikacijama, prema kojima neusvajanje finansijskog izvještaja Agencije za elektronske komunikacije u parlament, istvoremeno znači i smjenu rukovodstva te institucije, u Agenciji nema mira.

Sagovornik "Vijesti" tvrdi da se lobira na sve strane, koriste sve partijske i poslovne veze, piše se Briselu, a sve sa jednim ciljem - da se od smjene spase savjet i izvršni direktor Agencije Zoran Sekulić i održi neregularno stanje u tom sektoru, od čega jedino građani nemaju nikakve koristi.

Da bi zamaglili priču o kupovini polovnog prostora, koji je državni univerzitet prodao privatnim kompanijama DOO "Šajo" i "SAMMS" za nepunih 1,7 miliona, a Agencija ga ubrzo od njih kupila za nešto preko četiri miliona i nepotrebno trošenje skoro šest miliona eura na izgradnju tornja na Dajbabskoj gori, čelnici Agencije posljednjih sedmica vode žestoku kampanju, najavljujući servise koji kasne godinama, priznajući na taj način da do sada nijesu radili svoj posao.

"Dva jača operatera bi plašeći se odlaska iz njihove mreže velikih korisnika, kao što su državni organi, prije svih policija, drastično smanjili cijene"

Tako se gromoglasno najavljuje servis prenosivosti brojeva. To je regulator trebao da uradi pred uvođenje trećeg operatera, kada bi dva postojeća plašeći se konkurencije i "prebjega" korisnika maksimalno spustili cijene. Taj servis se uvodi kada su cijene gotovo jednake i praktično niko nema potrebe da se seli.

"Da je to urađeno na vrijeme, dva jača operatera bi plašeći se odlaska iz njihove mreže velikih korisnika, kao što su državni organi, prije svih policija, drastično smanjili cijene zbog novog operatora koji nužno ulazi sa nižim cijenama. Uvođenje tog servisa sada, kada su cijene ujednačene, isto je kao da otvarate padobran na par metara od zemlje", kazao je sagovornik "Vijesti" iz Agencije.

Priča o četvrtom operateru

Slična je, prema njegovim riječima, i priča o uvođenju četvrtog operatera.

"U Agenciji se skiciraju govori poslanicima vlasti, koji prije podizanja ruku treba nešto i da izgovore u skupštinski mirkofon"

"Čemu četvrti, ako ni tri postojeća regulator mjerama nije natjerao na oštru tržišnu utakmicu, koja znači borbu za svakog korisnika, pad cijena i povećanje kvaliteta usluga. Posebno je pitanje hoće li uopšte biti četvrtog jer je i ranije najavljivan dolazak krupnih imena, pa ništa.

Naposletku, otkud četvrti operater ako je jedan od postojećih mjesecima bezuspješno na prodaji. Svakako, ta priča se prvenstveno plasira da bi se stvorio utisak da se pripremaju nove krupne investicije i otvaraju mjesta za zapošljvanje tatinih i maminih sinova i kćeri.

Zbog toga se ovih dana u Agenciji skiciraju govori poslanicima vlasti, koji prije podizanja ruku treba nešto i da izgovore u skupštinski mirkofon, svakako izbjegavajući i pomisao na kupovinu poslovnog prostora i gradnju milionskog tornja", kazao je isti izvor.

O finansijskom izvještaju Agencije za prošlu godinu danas bi trebalo da se raspravlja u parlamentu.

Međedi prolaze, a tužilac žmuri

Sagovornik "Vijesti" kaže da je neshvatljivo ćutanje državnog revizora i tužilaštva.

"Za naše prilike bi bilo senzacija da revizor kontroliše svoju suprugu i još da da negativnu ocjenu"

"Potpuno nepotrebno na izgradnju kontrolno-mjernog centra na Dajbaskoj gori potrošeno je preko pet miliona, poslovni prostor je preprodajom papreno poskupljen i još zakinuto na PDV pola miliona a tužilac i revizor ćute.

Još se Đurović (Šaleta) hvali da je toranj napravljen parama operatera, a ne državnim. Kada se ne bi znalo da su to sve platili građani, bilo bi logično zapitati se zašto mobilni operateri ćute. Odgovor je jasan, oni Agenciji pune milionsku kasu a ona ih ne dira niti im smeta da to kroz usluge uzmu od građana.

Kako drugačije shvatiti to što se godinama odlaže uvođenje univerzalnog servisa koji predstavlja milionski trošak za operatere. Ako neko ima dilemu zašto državni revizor godinama ne navraća u Agenciju, za naše prilike bi bilo senzacija da revizor kontroliše svoju suprugu i još da da negativnu ocjenu, a ovdje pozitivnu niko ne bi mogao dati. Koji bi to revizor mogao 'pokriti' toranj. Slično je i sa poslovnim prostrom, ali te 'međede' revizor i tužilac izgleda ne vide ", kazao je sagovornik "Vijesti".

Bonus video: