Elezović: Ne kupujte ribu od dinamitaša

Agresivnom kampanjom svih struktura, treba da stimulišemo one koji legalno love a kontrolišemo i kažnjavamo krivolovce na način što nećemo kupovati njihovu ribu
180 pregleda 0 komentar(a)
ribari, lakicevicic, Foto: Željko Komnenović
ribari, lakicevicic, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 02.11.2011. 18:21h

Šef ulcinjske policije Rudolf Elezović pozvao je mještane i vlasnike restorana da ne kupuju ribu izlovljenu dinamitom i na taj način daju svoj doprinos suzbijanju te negativne pojave.

Rekavši da je tu kriminogenu pojavu vrlo teško dokazati osim u slučaju kada se lice uhvati u radnji na licu mjesta on je ocijenio da bi trebalo promijeniti strategiju, ne prestati se baviti sprečavanjem uzroka “ali više misliti njihovom logikom”.

" Oni misle samo na profit i to je njihova logika. Hajde sada da mi radimo sve kako bi im nanijeli štetu na svakom koraku i kako bi taj njihov profit u potpunosti obezvrijedili.

Agresivnom kampanjom svih struktura, treba da stimulišemo one koji legalno love a kontrolišemo i kažnjavamo krivolovce na način što nećemo kupovati njihovu ribu dok će im je nadležne inspekcije oduzimati na svim mjestima gdje pokušaju da je prodaju.

Tako ćemo ih natjerati da legalno uđu u taj ili neki drugi posao" kazao je Elezović na Okruglom stolu „Da se ribari legalno”, održanom u hotelu „Dolcino”.

Pojasnivši da je to djelo teško dokazivo, on je podsjetio na nekoliko slučajeva iz ove i ranijih godina kada su protiv dva lica podnijete prijave zbog nedozvoljenog držanja eksplozivnih sredstava.

" Prošle godine kod naših sugrađana K.H.(51)iI D.N. pronađene su eksplozivne naprave sa kapislama i sporogorećim štapinom, vjerovatno spremnim za izlov ribe jer su ta lica u našoj evidenciji vode kao „dinamitaši”.

Međutim, mogli smo da podnesemo samo prijave za nedozvoljeno držanje eksplozivnih sredstava ali ne i za nelegalan izlov ribe jer pravosudnim organima trebaju kvalitetni dokazi da bi ta lica bila osuđena za krivolov-" kazao je Elezović i podsjetio da je su u maju ove godine službenici policije uhapsili albanskog državljanina T.E. iz Velipoje, koji je u našim vodama u blizini granične karaule zatečen kako lovi dinamitom.

" On je lišen slobode i procesuiran za to djelo" kazao je Elezović.

Nije krivolov samo dinamit

Naglasivši da ni parafinska rukavica, koja se koristi u dokazivanju tog djela nije siguran dokaz on je kazao da dokaz nije ni riba za koju policija sazna ili utvrdi vještačenjem da je ubijena dinamitom.

" Čak ni to kad nađemo ljude koji barkama pristanu na Veliku ili Malu skelu sa ubijenom ribe, nije adekvatan dokaz jer kažu da je oni nijesu ubili već samo izlovili. Obično kažu da su čuli eksploziju i da su navodno, dinamitaši pobjegli kada su ih vidjeli u barci" ispričao je Elezović uz napomenu da je eksploziv jeftin i da ga ulcinjski dinamitaši, kojih je, kako je rekao, 35 registrovanih, uglavnom nabavljaju iz Albanije.

On tvrdi da dinamit nije samo štetan za ekologiju i biodiverzitet mora već i vrlo opasan po živote ljudi.

" Imali smo u zadnjih nekoliko godina povrede očiju, lica ili šoka kod ljudi koji su bili blizu bačenog dinamita. Jedan naš sugrađanin ostao je bez ruke kada mu je prije nekoliko godina eksploziv eksplodirao u ruci" podsjetio je Elelezović.

Izvršni direktor “Zelenog koraka” Dželal Hodžić kazao je da krivolov nije samo bacanje dinamita nego i korišćenje mreža koje nijesu predviđene zakonskim aktima.

" Osim toga, strogo bi trebalo poštovati vrijeme lovostaja" kazao je Hodžić.

Okruglom stolu, koji su organizovali Opština i Uprava policije, prisustvovali su predsjednik i potpredsjednik Opštine Nazif Cungu i Džaudet Cakuli, predstavnici državnih agencija i resornih ministarstava, NVO sektora, OSCE misije u Crnoj Gori, Saveza za sportski ribolov na moru, vlasnici nekoliko ulcinjskih restorana i nezavisni intelektualci.

I Tito jeo ribu ubijenu dinamitom

Advokat Sami Mišeri kazao je da što se tiče zakonske regulative po tom pitanju, Crna Gora ne zaostaje za zemljama zapadne Evrope.

" Nije svejedno robijati zbog nekoliko kilograma ribe šest ili 12 mjeseci a da ne govorim o novčanim kaznama. Ipak, uvjeren sam da se policija sama ne može izboriti sa tom pojavom i mislim da je potrebna veća edukacija građana" kazao je Mišeri.

On je podsjetio na anegdotu kada je nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz dolazio u Ulcinj.

" Posjeta je prvo otkazana zbog bezbjednosti a onda je Tito ipak stigao. Vlast je na vrat na nos angažovala najsposobnijeg dinamitaša da Maršalu obezbijedi ribu.

I tako je i bilo- dinamitaš je besprekorno odradio posao pa je Titu servirana vrhunska riba" podsjetio je Mišeri.

Bonus video: