Budva donosi odluku da se za zgrade policije ne plaćaju komunalije

Opština je 2006. godine, dodijelila između ostalog i plac za zaposlene u MUP-u, ANB-u i Upravi policije za izgradnju stanova
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2011. 18:42h

Zaposleni u Upravi policije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Agenciji za nacionalnu bezbjednost, njih više od stotinu u Budvi, mogu slobodno da odahnu, jer će se na predstojećem skupštinskom zasjedanju zakazanom za sredinu novembra naći i odluka o oslobađanju komunalija za zgrade namijenjene rješavanju stambenih pitanja radnika ovih državnih službi.

Iako je riječ o republičkim institucijama, Opština Budva je 2006. još za vrijeme gradonačelnika Rajka Kuljače, dodijelila između ostalog i plac za zaposlene u MUP-u, ANB-u i Upravi policije za izgradnju stanova namijenjenih za podstanare.

Opština je u to vrijeme dodijelila ukupno šest placeva, pa osim policije, plac su dobili i zaposleni u zdravstvu, prosvjeti, katastru...

Tadašnja zamisao je bila da zajedno sa stanovima za zaposlene u opštini, te javnim preduzećima i ustanovama i radnicima ovih državnih službi u Budvi bude izgrađeno ukupno 650 stanova i time se riješe stambena pitanja za veliki broj podstanara.

Većina zaposlenih nema riješeno stambeno pitanje

Da situacija u policiji uopšte nije dobra, svjedoči da gro zaposlenih nemaju riješeno stambeno pitanje.

Novim zakonom, plaćene komunalije su preduslov za dobijanje građevinske dozvole, pa bez odluke Skupštine opštine, izgradnja stanova za policiju, MUP i ANB i dalje bi bila samo mrtvo slovo na papiru

Mada se ranije spekulisalo da je sasvim dovoljna izgradnja neke 103 stambene jedinice, kojim bi bila riješena pitanja za sve podstanare, taj broj bi mogao biti i veći.

Prethodna zamisao je bila da se zgrada stanice policije u Budvi, naspram Autobuske stanice i Mediteranskog sportskog centra, dislocira iz strogog centra grada na zaobilaznici, a na njenom mjestu započne izgradnja stambeno-poslovnog bloka.

Montažna dvospratna zgrada budvanskog Centra bezbjednosti, upečatljivo plave boje, gotovo je neuslovna za više od stotinu zaposlenih, a projektom bi na toj atraktivnoj lokaciji, nakon dislociranja, bio izgrađen poslovno-komercijalni ili turistički centar.

Za sada ta ideja je "stavljena u fioku", a odluka o oslobađanju komunalija već je naišla na negodovanje opozicije, koja najavljuje burnu skupštinsku raspravu.

Novim zakonom, plaćene komunalije su preduslov za dobijanje građevinske dozvole, pa bez odluke Skupštine opštine, izgradnja stanova za policiju, MUP i ANB i dalje bi bila samo mrtvo slovo na papiru.

Prosvjetni radnici će pričekati

Iako se očekivalo da će se na sjednici naći i odluka o oslobađanju komunalija za zgradu prosvjetnih radnika, koja napokon treba da se počne graditi u Dubovici, po svemu sudeći, to je prolongirano za naredno skupštinsko zasjedanje, dok ne bude gotova kompletna projektna dokumentacija.

Predstavnici Sindikata prosvjete i Stambene zadruge Solidarno prije mjesec dana predali su zahtjev za dobijanje građevinske dozvole, neophodne za početak gradnje triju lamela sa 150 stanova namijenjenih za zaposlene u šest budvanskih obrazovnih ustanova, opštinskom Sekretarijatu.

I u ovom slučaju oslobađanje od komunalija je preduslov za dobijanje građevinske dozvole. Na zgradu prosvjetari čekaju deceniju i po.

Galerija

Bonus video: