Porto Montenegro krase kanarske palme i portugalske lovor-višnje

Supervizor pejzažne arhitekture kaže da nijesu tačne glasine da uvezene biljke koje su privremeno posađene u kompleksu marine obolijevaju
208 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2011. 11:36h

Najveći dio dio zelenih površina nautičkog naselja u marini Porto Montenegro čine palme i primjerci egzotičnog drveća koje su godinama zasađene u saksijama.

Božena Graić, supervizor pejzažne arhitekture na projektu Porto Montenegro kaže da nijesu tačne glasine da uvezene biljke koje su privremeno posađene u kompleksu marine obolijevaju.

„Nijedna palma koja je posađena u marini Porto Montenegro nije oboljela. Radi bezbjednosnih mjera, a u skladu sa zakonima države Crne Gore sve biljke koje se uvoze u zemlju prolaze fitosanitarnu inspekciju na graničnim prelazima gde se posebna pažnja obraća na rizične vrste biljaka i rizične zemlje njihovog porekla", kazala je Graić za radio Tivat.

Ona je dodala da sve pošiljke palmi posađene u okviru projekta, neko vrijeme provode pod karantinskim nadzorom, a nadzor vrši fitosanitarni inspektor i Biotehnički fakultet Crne Gore.

"Karantinski nadzor traje do dvije godine od datuma ulaska biljke u zemlju. Na pojedinim drvenastim vrstama kao sto su platani zapažena je pojava pepelnice u septembru ove godine, inače, platani su posađeni u ljeto prošle godine.“, objašnjava ona.

Krase marine luksuznih jahti

U sjećanju Tivćana i njihovih gostiju još su žive slike kada su dovezene velike palme koje sad krase dokove i šetališta u sjenci jarbola luksuznih jahti.

Božena Graić ističe da ukupan broj do sada posađenih biljaka na projektu prelazi pet hiljada.

„Zasadili smo palme, drveće, žbunje, perene, puzavice, pokrivači tla, ukrasne trave,paprati, sukulente i kaktusi. Najbrojnije vrste odraslih palmi su „kanarska“ i „urmina“ i njih je zasađeno ukupno 70“, ističe supervizor pejzažne arhitekture na projektu Porto Montenegro

„Drveće koje je privremeno posađeno u saksijama na parceli do Lučke kapetanije će najvjerovatnije biti posađeno na stalno mjesto, kako se projekat bude dalje razvijao.“, objašnjava Božena Graić.

Galerija

Bonus video: