Zaposleni u zdravstvu počinju generalni štrajk, primaju samo hitne slučajeve

Od danas će prijem pacijenata u bolnicu biti obustavljen za “pacijente koji nijesu hitni, ili umanjen za veliki procenat"
59 pregleda 0 komentar(a)
štrajk medicinara, Foto: Boris Pejović
štrajk medicinara, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2011. 08:47h

Zaposleni u zdravstvu danas će početi generalni štrajk, a, kako su najavili, samo hitni slučajevi će se primati u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Predstavnici sindikata zdravstva i Vlade nijesu se u petak dogovorili u vezi s vraćanjem zarada na nivo iz 2009. godine, jer je iz izvršne vlasti poručeno da za to nema novca. Zdravstveni radnici smatraju da su im plate od tada smanjene za 20 odsto.

Predsjednik Sindikata zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata Vladimir Pavićević rekao je agenciji MINA da će štrajk početi u sedam sati.

“Svi smo se nadali da će u petak doći do dogovora, ali ga nije bilo. Sada su pripreme za štrajk užurbane i mora se poštovati minimalni proces rada”, kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, minimalni proces rada u Kliničkom centru (KC) je veći nego što je bio 2008. godine. U KC, kako kaže, skoro 90 odsto službi mora raditi.

Prema njegovim riječima, od danas će prijem pacijenata u bolnicu biti obustavljen za “pacijente koji nijesu hitni, ili umanjen za veliki procenat”.

“Pretpostavljam da će kako štrajk bude odmicao veliki broj pacijenata biti upućivan u Hitnu pomoć ili u Urgentni centar”, rekao je Pavićević.

On je naglasio da liječenje svih bolesnika koji su se do petka nalazili na odjeljenjima mora biti završeno.

Predsjednik Sindikata zdravstva pri Savezu sindikata Crne Gore Ljiljana Krivokapić je prije dva dana rekla da su uprave zdravstvenih ustanova donijele odluku o minimumu procesa rada za vrijeme generalnog štrajka kojim je predviđeno da pomoć pacijantima pruža oko četiri hiljade radnika, što je oko 50 odsto zaposlenih.

Odlukom o minimumu procesa rada, predviđeno je da pomoć pacijantima pruža oko četiri hiljade radnika, što je oko 50 odsto zaposlenih - kazala je Krivokapić

Obustava rada i u sudovima

Pregovori predstavnika Sindikata sudstva i Vlade o zahtjevima zaposlenih u sudskoj administraciji za povećanje zarada biće nastavljeni danas, a ukoliko ne bude dogovora najavljena je potpuna obustava rada od 7. novembra.

Sudska administracija je od prošle sedmice radikalizovala štrajk sa jednog na tri sata obustave rada. Za to vrijeme suđenja se odlažu, a građanima nije dozvoljen ulaz u sudove.

Prosječna plata namještenika u sudu je 227 eura, državnim službenicima sa završenim pravnim fakultetom i položenim pravosudnim ispitom je 339, dok sekretari sudova zarađuju 415 eura.

Zaposleni u sudskoj administraciji su za 709 službenika koji primaju do 270 eura, tražili zarade veće za 100 eura, a za 177 onih koji primaju više od 270, uvećanje od 80 eura. To je, kako su izračunali, oko 87 hiljada eura iz budžeta.

Bonus video: