Muškarac vam dobacuje na ulici? Prijavite ga najbližoj jedinici policije

"Uočili smo da je sa tim problemom suočen veliki broj žena", kažu iz NVO Ispod duge
98 pregleda 0 komentar(a)
žene, Foto: Luka Zeković
žene, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.10.2011. 18:38h

Nevladina organizacija (NVO) Ispod duge apelovala je na žene da prijavljuju dobacivanje na ulici, jer ono predstavlja vrstu seksualnog nasilja, a samim tim i prekršaj za koji je u Zakonu o javnom redu i miru predviđena kazna, javlja MINA.

Kako je saopšteno iz te NVO, u prvih devet mjeseci ove godine policija je podnijela 41 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog dobacivanja vulgarnosti, vrijeđanja ili izazivanja uznemirenosti osoba ženskog pola na javnom mjestu, shodno Zakonu o javnom redu i miru.

"Ovo je zanimljiv podatak jer govori da ipak postoje pozitivne promjene u svijesti žena u Crnoj Gori – shvataju da nije svako dobacivanje kompliment i da imaju pravo da budu ljute ako ih neko neprijatno posmatra i na takav način uznemirava“, kaže se u saopštenju.

NVO Ispod Duge je sprovela anketu sa 50 ispitanica starosti od 16 do 28 godina, kako bi od njih dobili podatak da li se i u kojoj mjeri suočavaju sa takvom vrstom uznemiravanja.

"Uočili smo da je sa tim problemom suočen veliki broj žena. Na pitanje da li vam se ikada događalo da vam nepoznate osobe muškog pola dobacuju nepristojne komentare dok prolazite pored njih, 49 od 50 žena odgovorilo je potvrdno“, kaže se u saopštenju.

Okolina vidi, ali ne reaguje

Anketa je pokazala i da se žene ne osjećaju dovoljno sigurnim da glasno istupe iz takvih situacija, kao i da ne očekuju da bi ih prolaznici i drugi građani u tome podržati.

"Ovakvo uznemiravanje ili dobacivanje vulgarnosti na javnom mjestu osobama ženskog pola predstavlja vrstu seksualnog nasilja"

"Okolina u situacijama seksualnog uznemiravanja vidi, ali ne reaguje, jer se implicitno slaže da je žrtva vjerovatno provocirala, neprilično se ponašala ili obukla, i time ’zaslužila’ to što joj se događa“, smatraju u NVO Ispod duge.

Oni tvrde da se seksualno uznemiravanje, kao i svaki drugi oblik nasilja, može dogoditi svakoj ženi, bez obzira na njen izgled, ponašanje ili godine.

"Ovakvo uznemiravanje ili dobacivanje vulgarnosti na javnom mjestu osobama ženskog pola predstavlja vrstu seksualnog nasilja i ima obilježje prekršaja, naročito u dijelu vrijeđanja ili izazivanja uznemirenosti, odnosno na drugi način drskog ponašanja“, navode iz te NVO.

Zatvor od 30 do 60 dana

Podsjećaju da Zakon o javnom redu i miru propisuje da će se "onaj ko na javnom mjestu vrijeđa drugog ili svojim ponašanjem ugrožava sigurnost, ili izaziva uznemirenost ili negodovanje građana, ili se na drugi način drsko ponaša, kazniti novčanom kaznom od trostrukog do petnaestostrukog iznosa minimalne zarade u Republici, ili zatvorom od 30 dana".

U NVO Ispod duge smatraju da se seksualnom uznemiravanju još ne pridaje velika pažnja

Istim Zakonom je propisano će "onaj ko na javnom mjestu grubo vrijeđa drugog ili svojim bezobzirnim ponašanjem ugrožava sigurnost građana ili izaziva osjećanje uznemirenosti ili se na drugi način ponaša drsko, bestidno ili uvredljivo, biti kažnjen novčanom kaznom od petostrukog do dvadesetostrukog iznosa minimalne zarade u Republici, ili zatvorom do 60 dana".

Ukoliko se taj prekršaj izvrši u grupi, osobe će biti kažnjene zatvorom od 30 do 60 dana.

Zapamtite što više informacija

U NVO Ispod duge smatraju da se seksualnom uznemiravanju još ne pridaje velika pažnja, vjerovatno zato što ima mnogo, uslovno rečeno, težih seksualnih prekršaja koji su trenutno prioritet.

Navodi se da žene takva uznemiravanja mogu prijaviti najbližoj ekspozituri, ispostavi ili područnoj jedinici policije

"Ipak, ono što je izvjesno, jeste da ovakav vid seksualnog uznemiravanja takođe ostavlja posljedice na žrtvu, emocionalne i psihološke“, tvrde u toj NVO.

Smatraju da je neophodno stati na put takvom uznemiravanju, jer predstavlja gaženje dostojanstva i tjelesnog integriteta osoba ženskog pola.

"Apelujemo na žene da reaguju, da ovakvo uznemiravanje prijavljuju i da ne budu samo žrtve ili samo puki posmatrači", kaže se u saopštenju.

Navodi se da žene takva uznemiravanja mogu prijaviti najbližoj ekspozituri, ispostavi ili područnoj jedinici policije.

"Bitno je da zapamte što više informacija o nasilniku - odjeću, visinu, izgled, i da odmah, bez oklijevanja, prijave uznemiravanje", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: