Novi projekti UPS: Da se zna ko plovi našim vodama

Cilj programa je da poboljšaju izuzetno loše stanje koje u Crnoj Gori godinama vlada kada je u pitanju nadzor i kontrola onoga što se dešava u našim teritorijalnim vodama
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 05:28h

Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore (UPS) predstavila je dva IPA projekta koja taj organ sprovodi u ime Ministarstva pomorstva i saobraćaja.

Riječ je o projektima “Uspostava nadzora i upravljanje pomorskim saobraćajem - VTMIS i nabavka opreme za zaštitu mora od zagađenja”. Ta dva projekta ukupne vrijednosti 3,5 miliona eura, Ministarstvo pomorstva je predložilo u sklopu ovogodišnje kvote IPA programa, a cilj im je da poboljšaju izuzetno loše stanje koje u Crnoj Gori godinama vlada kada je u pitanju nadzor i kontrola onoga što se dešava u našim teritorijalnim vodama.

Kako je nedavno objavila UPS, EU obezbjeđuje 2,8 miliona, a ostatak od 20 odsto Ministarstvo pomorstva.

Crna Gora još od kada je početkom prošle decenije tadašnja Vojska SCG dio svojih nadležnosti u kontroli državne granice na moru prenijela na policiju, više nema efikasan i uvezan sistem nadzora nad sopstvenim morem.

U međuvremenu policija je instalirala svoj sistem koji čine samo nekoliko navigacijskih radara i par kamera na obali.

U kombinaciji sa time da na moru gotovo nikada nema nijednog plovila koje predstavlja državnu vlast, sve zajedno rezultira izuzetno lošim opštim stanjem koje pogoduje krivolovcima, švercerima i svim ostalima koji se bave nelegalnim aktivnostima na moru.

EU obezbjeđuje 2,8 miliona, a ostatak od 20 odsto Ministarstvo pomorstva

Uvođenjem VTMIS sistema trebalo bi da se u jednu efikasnu cjelinu uvežu svi raspoloživi resursi državnih službi i osavremene, pa bi Crna Gora trebalo da ima jasnu sliku ko se kreće po njenim teritorijalnim vodama i što pri tom radi.

UPS je saopštila da je u toku izrada studije o VTMIS-u za potrebe Crne Gore kao i studija o procjeni rizika o zagađenju mora sa plovila. Naša država trenutno ne posjeduje bukvalno nikakvu opremu za hitne intervencije u slučaju polucije na moru i za takve slučajeve oslanja se na privatnu firmu “Hemosan” iz Bara.

Bonus video: