Trećina penzionera u Budvi jedva sastavlja kraj s krajem

“Penzioneri dolaze u našu kancelariju i traže pomoć da prežive. Jako je bolno kad neko dođe da ga pomogneš, jer je prosto rečeno, gladan"
189 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 17:22h

Da je ekonomska kriza zaista pokucala i na vrata nekada najbogatije crnogorske opštine svjedoči i podatak da se čak trećina penzionera metropole turizma nalazi ispod egzistencijalnog minimuma, nešto manje od sto porodica prima pomoć od Centra za socijalni rad, dok je Crveni krst gotovo zatrpan zahtjevima za pomoć.

Prema riječima predsjednika budvanskog Udruženja penzionera Jova Stanišića od ukupno 2.600 penzionera koliko broji udruženje, njih više od 750 primaju minimalnu penziju od 162 eura.

“Možete onda shvatiti u kakvoj su ekonomskoj situaciji ti penzioneri. Od tih penzionera, velikom broju njih je ta mala penzija jedini izvor prihoda. To treba da se zna, jer se o Budvi priča kao o mjestu bogatstva i izobilja, ali to nije tako. Đe je to bogatstvo u čijim je rukama, to penzioneri ne znaju. Ono što znamo je da veliki broj penzioneri živi u jako teškim ekonomskim uslovima”, kazao je Stanišić.

Jovo Stanišić

On je dodao da u današnje vrijeme visokih cijena ne samo ti penzioneri nego i ostali koji primaju penzije veće od minimalnog cenzusa, žive teško.

“Da bi tim penzionerima koliko toliko pomogli i nekako im omogućili da sastave kraj s krajem, dajemo im humanitarnu pomoć. Mi imamo slučajeva da penzioneri dolaze ovdje i mole da im se pomogne kako bi preživjeli. To mišljenje da penzioneri u Budvi bolje žive od ostalih nije tačno, to su pogrešna i pomalo ružna shvatanja”, naglasio je Stanišić.

Vladina pomoć nije dovoljna

On je dodao da su ove godine od Opštine dobili 12.000 eura namijenjenih za humanitarnu pomoć najugroženijim penzionerima.

“Od Vlade smo dobili 7.700 eura i to je sve namijenjeno za humanitarnu pomoć, ali to nije dovoljno. Uspjeli smo da onima kojima je potrebno damo po 40 eura da izmire neke obaveze, a ekonomski ugroženim i teško bolesnima smo dali po 100 eura jednokratne pomoći”, kazao je Stanišić, dodajući da su se svima obraćali za donaciju kako bi obezbijedili što više pomoći najugoroženijim članovima.

Traže pomoć da prežive

“Penzioneri dolaze u našu kancelariju i traže pomoć da prežive. Jako je bolno kad neko dođe da ga pomogneš, jer je prosto rečeno, gladan. To je grehota, imajući u vidu kako poneko živi, a kako žive penzioneri koji su stvarali svoja dobra dok su bili aktivni, a sada žive u teškim ekonomskim uslovima”, kaže Stanišić.

“Penzioneri dolaze u našu kancelariju i traže pomoć da prežive"

Da je povećan broj porodica koje primaju materijalno obezbjeđenje nego ranijih godina, potvrđuju i u budvanskom Centru za socijalni rad na čijem spisku se nalaze 93 porodice.

Opština je sa svoje strane predvidjela budžetom sredstva za jednokratne pomoći, tako da gotovo svakodnevno izdvaja za najugroženije koji podnose zahtjeve.

Galerija

Bonus video: