DO LJETA FLOTA

Prvi brod iz Kine biće gotov u januaru

"Izgradnja dva broda u Kini ide po planu, pa je realno je očekivati završetak u planiranom roku" kazala je Ivana Pejović
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2011. 11:22h

Crnogorska pomorska flota, ako se obistine očekivanja Ministarstva saobraćaj, biće, nakon duge pauze, obnovljena do ljeta naredne godine.

“Pošto izgradnja dva broda u Kini ide po planu, realno je očekivati završetak u planiranom roku. Završetak gradnje prvog broda očekujemo početkom januara, a drugog do kraja marta. Isporuka oba broda trebalo bi da se obavi u prvoj polovini naredne godine”, kazala je za “Vijesti” Ivana Pejović, portparol Ministarstva saobraćaja.

Iako su brodovi još u brodogradilištu u Šangaju, za njihovo iznamljivanje i korišćenje, kako kažu u Ministarstvu, već se raspituju brokeri iz nekoliko zemalja.

“Ministarstvo saobraćaja je već u pregovorima sa brokerima iz Holandije, Njemačke, Grčke i Velike Britanije o najmu brodova nakon njihove isporuke. Ministar Andrija Lompar je sredinom mjeseca posjetio Bjelorusiju.

Tada je sa njihovim ministrom saobraćaja Ivanom Šćerbom razgovarao o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja i mogućnostima zajedničkih projekata sa kompanijom JSC Belmorflot, koja je zainteresovana za angažovanje pomorskih kapaciteta obje države", kaže Pejović.

Crna Gora je prije par godina dospjela na crnu listu zato što su, kako objašnjavaju u Ministarstvu, pod njenom zastavom plovili stari brodovi koji ne isunjavaju zahtjevne tehičke standarde.

“Novi brodovi će vratiti ugled Crnoj Gori jer će njihov visok standard spriječiti zaustavljanje i omogućiti da se u dogledno vrijeme nađemo na bijeloj listi. Posebno nam znači što smo primljeni u Pariski memorandum kao država posmatrač i taj status će trajati dvije godine, nakon čega ćemo postati punopravan član ukoliko se prilagodimo njihovim zahtjevima.

Pristupanjem ovo asocijaciji inspekcijski nadzor sigurnosti plovidbe u Crnoj Gori biće podignut na veći nivo a naši inspektori sigurnosti plovidbe biće povezani sa inspekcijskim službama u drugim evropskim zemljama i koristiće iste procedure. Sve to će dovesti do povećanja stepena sigurnosti i bezbjednosti plovidbe", kaže Pejović.

“”Prošle sedmice u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva održan je sastanak sa delegacijom grčkih privrednika koji su zainteresovani za investiranje u naš pomorski sektor. Grčke brodovlasnike najviše je interesovala mogućnost preregistracije njihovih brodova pod crnogorsku zatavu. Za preregistraciju je zainteresovano 20 brodovlasnika, čiji bi plovila već naredne godine mogla biti upisana u crnogorski registar", kaže Pejović.

Osim što ih grade, Kinezi i finansiraju izgradnju prvih novih crnogorskih brodova nakon mnogo godina. Brodovi će biti nosovosti 35 hiljada tona, pogodni su za prevoz rasutih tereta (žitarica, drvo, ruda), biće dugački 180 a široki 28 metara.