Herceg Novi slavi Dan oslobođenja

Herceg Novi je danas slavi svoj praznik – 28. oktobar, Dan oslobođenja, Dan pobjede nad fašizmom, jedan od najvažnijih datuma u njegovoj, šest vjekova dugoj istoriji
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 18:58h

Bio je to povod da se na svečanoj sjednici, kojoj je, pored brojnih zvanica, prisustvovao i predsjednik Filip Vujanović, podsjeti na sve šta je u toj najvećoj bokeljskoj opštini urađeno između dva praznika, ali i da se predstave novi planovi od značaja za grad.

Novi projekti

Predsjednik Opštine Dejan Mandić je najavio ambiciozne i kapitalne projekte - izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda u Nemiloj, čija je vrijednost 8,5 miliona eura. Novac za izgradnju obezbijeđen je kreditom KfW banke, učešćem države Crne Gore i Opštine Herceg Novi. Rok završetka radova je dvije i po godine.

U postupku je procedura izbora najpovoljnijeg izvođača za izgradnju kolektora za otpadne vode u dužini od 15 kilometara. Vrijednost projekta, koji bi trebalo da bude završen za godinu i po, je 18 miliona eura.

Mandić je kazao i da bi trebalo da počne gradnja autobuske stanice u Igalu, kao i rješavanje pitanja odlaganja čvrstog otpada, za šta je već usvojen planski dokument na lokaciji Duboki do. U postupku je raspisivanje tendera za izradu glavnog projekta i elaborate za uticaj deponije na životnu sredinu.

U planu je izgradnja reciklažnog postrojenja u Meljinama, nastavak radova na uređenju Šetališta pet Danica, kao i završetak radova na bazenu na Škveru, koji će koštati četiri miliona eura.

Opština od engleskog konzorcijuma NORD star, koji je zakupio 520.000 kvadrata na Luštici za izgradnju turističkih kapaciteta, očekuje značajan novac od kojeg bi, između ostalog, trebalo da se saniraju glavna saobraćajnica i klizište na Podima.

Mandić je, kao i prethodnih svečarskih godina, najavio izgradnju novih hotelskih kapaciteta kompanije “Vektra Boka”, i istakao važnost dva tendera - za privatizaciju Instituta “Dr Simo Milošević” i davanje u dugoročni zakup kasarne u Kumboru i ostrva Mamula.

U pripremi je i donošenje odluke kojom bi se stimulisali poljoprivrednici, maslinari i ribari na povećanje proizvodnje, tako što bi im se omogućilo podizanje kredita u vrijednosti od hiljadu do pet hiljada eura, za koje bi garant bila Opština, koja bi snosila i obaveze refundiranja kamata nakon izmirenja obaveza.

Spomenik osnivaču grada

Mandić je informisao i o postupku uvođenja sistema kvaliteta u organe lokalne uprave radi postizanja racionalnijeg ponašanja zaposlenih, kao i da bi za tri mjeseca grad trebalo da dobije spomenik osnivača grada, Tvrtka I Kotromanića.

Tradicionalnu Oktobarsku nagradu grada ove godine dobio je nosilac spomenice NOR-a, publicista i diplomata u penziji Nedjeljko Zorić.

Bonus video: