Stanari u Marićima nakon 30 godina prepuštaju barake „Magnusu”

Šta ćemo sa paščetom? Ono nije dobio nikakvo rješenje za iseljenje. Njemu je, ipak, bolje nego nama
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2011. 08:27h

Sudski i izvršitelji Sekretarijata za komunalno-stambene poslove i saobraćaj Opštine Tivat nijesu juče iz tri preostale barake nekadašnjeg nikšićkog odmarališta u tivatskom naselju Marići iselili preostale četiri porodice radnika nekadašnjeg građevinskog preduzeća „Crna Gora“ Nikšić. Iseljenje je bilo planirano na osnovu rješenja Sekretarijata za komunalno-stambene poslove, koji je 12. jula prihvatio zahtjev novog vlasnika tog zemljiša i objekata, nikšićke firme „Magnus Company“, da se iz tri trošne barake u Marićima iseli petnaestak članova porodica četiri bivša radnika GP „Crna Gora“.

Nakon razgovora sa stanarima, izvršitelji su pristali da rok za iseljenje prolongiraju do nedjelje poslijepodne, jer juče stanari nijesu mogli da iznesu sve svoje stvari.

U tri stare barake nekadašnjeg nikšićkog odmarališta već skoro 30 godina žive porodice bivših radnika GP „Crna Gora“ Dragutina Subotića, Vukote Božovića i Živojina Šotića, te penzionerka Radojka Bunijevac. Svima njima ti stanovi svojevremeno su od GP „Crna Gora“ zvanično dodijeljeni kao nužni smještaj i svi su za njih svojoj nekadašnjoj firmi uredno plaćali kiriju.

Nakon propasti GP „Crna Gora“ stanari su ostali bez akcija u toj firmi i bez novca koji su godinama uplaćivali u stambeni fond, a većina ih je u veoma lošem materijalnom položaju, penzioner su ili su na Birou rada, imaju djecu studente, a neki od stanara su i hronični bolesnici.

Iako ovdje živimo 30 godina, imamo lične karte u Tivtu, plaćamo porez i glasamo ovdje, gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš nam je rekao da ga ne zanimamo i da se obratimo ’Magnusu’

„Iako ovdje živimo 30 godina, imamo lične karte u Tivtu, plaćamo porez i glasamo ovdje, gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš nam je rekao da ga ne zanimamo i da se obratimo ’Magnusu’. Iako smo nekoliko puta tražili prijem kod njega, Kankaraš nas je primio samo jednom, a kako je bio ’ljubazan’, bolje da nije ni to učinio“, kazao je Vukota Božović.

Njegov komšija Dragutin Subotić podvlači da su svi aktuelni žitelji nikšićkog odmarališta legalno uselili u te barake krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, „kada nam je GP „Crna Gora“, za koje smo radili na gradilištima u Tivtu, ovo dodijelilo kao nužni smještaj.“

Barake su jedino što imamo

„Uredno smo godinama firmi plaćali kiriju na ovaj smještaj, a zbog njih smo čak i ’izvisili’ prilikom konkursa za podjelu stanova koje je GP ’Crna Gora’ podizao i dijelio svojim radnicima u Nikšiću. Sada smo ostavljeni bez ičega. Jedino što imamo su ove barake iz kojih nas sada izbacuju na ulicu“, kazao je Subotić, dodajući da mu “nije jasno kako je ’Magnus’ mogao da kupi samo imovinu GP ’Crna Gora’ u Tivtu, ali ne i obaveze koje ona sobom nosi – rješavanje statusa nas stanara koji smo ovdje legalno i legitimno useljeni i godinama ovdje živimo.“

"Šta ćemo sa paščetom? Ono nije dobio nikakvo rješenje za iseljenje. Njemu je, ipak, bolje nego nama"

„Šta ćemo sa paščetom? Ono nije dobio nikakvo rješenje za iseljenje. Njemu je, ipak, bolje nego nama“, uz gorak osmijeh pitali su se bivši radnici GP „Crna Gora“ pokazujući na obližnju improvizovanu štenaru u kojoj živi njihov zajednički ljubimac.

"Njemu je bolje nego nama"

Predstavnici Opštine kazali su juče da je rušenje baraka legitimno, s obzirom da, kako su rekli, “Magnus” radi sve zakonski.

Kankaraševa nepristojna ponuda

Stanari su jednoglasno odbili ponudu koju im je gradonačelnik Kankaraš poslao preko predstavnice Sekretarijata za komunalno-stambene poslove, koja je juče prisustvovala pokušaju iseljenja, da će im Opština platiti prvu kiriju u stanovima koje budu iznajmili da se u njih presele.

„Ne treba nam ništa od njega. E, srećna li su bila nekad vremena Titova! Tada se brinulo o radniku i građaninu, a danas svi jurišaju samo na nemoćnu sirotinju“, komentarisali su stanari, dok su u dvorištu svojih trošnih baraka razgovarali sa izvršiteljima i policajcima koji su došli da obezbjeđuju deložaciju.

Galerija

Bonus video: