Istražiti da li je učenik OŠ "Savo Pejanović" maltretiran

APEL: Iz Građanske alijanse zahtijevaju da se ispita slučaj u OŠ „Savo Pejanović”
0 komentar(a)
OŠ "Savo Pejanović", Foto: Vesko Belojević
OŠ "Savo Pejanović", Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 28.10.2011. 17:07h

Iz Građanske alijanse povodom incindenta u Osnovnoj školi „Savo Pejanović“ zahtijevaju od nadležnih institucija da hitno sprovedu postupak u kome će se utvrditi činjenično stanje u vezi sa torturom učenika te škole.

„Vijesti” su objavile da je učenik F. VII/1 OŠ „Savo Pejanović” surovo kažnjen prošlog petka na času italijanskog jezika i da je prema nezvaničnim informacijama, nastavnik italijanskog jezika Lazar Vujović otjerao učenika u ćošak, a potom ostalim đacima naredio da ga gađaju raznim predmetima. Učenik je tako pogođen šestarom, cipelom i drugim predmetima.

"Konkretan slučaj zahtijeva konkretne mjere. Nadamo se da nije potrebno navoditi standarde, zakone i kodekse, jer je svakom poznato da se ovakvi oblici kažnjavanja ne vežu za savremeno i civilizovano društvo i apsolutno su neprihvatljivi. Zbog toga nadležne institucije moraju sprovesti brzu istragu i ukoliko se ovi navodi potvrde kao tačni, nadležni moraju dati otkaz pomenutom profesoru", navela je izvršna direktorica Građanske alijanse Edina Hasanaga-Čobaj.

"Ukoliko se navodi potvrde kao tačni, nadležni moraju dati otkaz pomenutom profesoru", navela je izvršna direktorica Građanske alijanse

Iz Građanske inicijative zahtijevaju da se široj javnosti da objašnjenje šta se sve desilo u školi "Savo Pejanović", kao i da informišu o preduzetim mjerama o eventualnom prestupu nastavnika italijanskog jezika.

"Takođe, zahtijevamo od uprave škole da budu transparentni na svako interesovanje građana i medija o pomenutom slučaju kako bi se time izbjegle nedoumice oko ovog slučaja. Nadležni i uprava škole moraju voditi računa o pravima djeteta i u potpunosti zaštititi identitet učenika koji je na ovako neprimjeren način kažnjen", zaključila je Hasanaga Čobaj.

Bonus video: