Crnoj Gori prijeti paraliza pravnog sistema

Poslije prijetnji da će im biti smanjene plate, sudska administracija najavila totalni štrajk
63 pregleda 0 komentar(a)
Gužva sud, Foto: Boris Pejović
Gužva sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2011. 08:38h

Sudska administracija u podgoričkom Osnovnom sudu će potpuno obustaviti rad za deset dana, ukoliko im se do tada ne ispune zahtjevi za povećanje zarada. Tu odluku “Vijestima” je potvrdio portparol tog suda Ibrahim Smailović.

“Državni službenici i namještenici Osnovnog suda u Podgorici jednoglasno su donijeli odluku da se zbog iskazane neozbiljnosti u dosadašnjim pregovorima, te nesporne štete koju usljed štrajka trpe građani, a i zaposleni u sudovima, pristupi radikalizaciji štrajka na način što će se u roku od 10 dana od dana obavještenja poslodavca, vrijeme obustave rada sa dosadašnja tri sata produžiti na osam sati svakodnevno, do konačnog ispunjenja zahtjeva zaposlenih”, navodi se u saopštenju tog suda.

Za vrijeme jednočasovne obustave rada, koji je trajao od 30. septembra do 20. oktobra, samo u tom sudu je svakodnevno odlagano oko 75 suđenja, dok se za vrijeme tročasovne obustave rada, počev od 20. oktobra pa nadalje, u sudu svakodnevno odlaže oko 100 suđenja.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su odluku o radikalizaciji štrajka donijeli i zaposleni u Sudskom savjetu Crne Gore, Višem sudu u Podgorici, Privrednom sudu u Podgorici i Osnovnom sudu na Cetinju.

Radikalizaciju štrajka je, osim dosadašnjeg neuspjeha u dogovorima s Vladom, navodno dodatno isprovocirao dopis Ministarstva finansija, upućen vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici i svim sudovima, prema kojem će oktobarske zarade zaposlenih biti umanjene za broj radnih sati tokom kojih su ovog mjeseca protestovali zbog niskih zarada.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: