Tri nova voza stižu iz Španije. Pogledajte kako će izgledati

Crnogorska željeznica posljednji put novi voz kupila je daleke 1982. godine
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 11:25h

Predstavnici Željezničkog prevoza Crne Gore i španske kompanije Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A. (CAF) potpisali su juče u Londonu ugovor o kupovini tri nova elektromotorna voza.

Španci će, osim vozova, po ugovoru vrijednom nešto preko 13 miliona eura, Željezničkom prevozu isporučiti i odgovarajuću dijagnostičku opremu za otkrivanje kvarova, specijalni pribor i alate, rezervne djelove, potrošni materijal i obezbijediti obuku kadrova.

“Vozovi su savremene konstrukcije, koji će u lokalnom prevozu saobraćati na relaciji Podgorica – Nikšić. Kapacitet elektromotornih vozova je 165 sjedišta, koji zajedno sa mjestima za stajanje, pomoćnim sjedištima i mjestima za invalidska kolica može primiti 354 putnika.

Finansijska sredstva za realizaciju ovog ugovora obezbijeđena su iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uz grancije Vlade”, kazao je sinoć za “Vijesti” Rešad Nuhodžić, predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza.

Proceduru nabavke, po pravilima EBRD-a, realizovao je tim za implementaciju projekta ŽPCG uz podršku konsultanata iz Booz&Company.

Nuhodžić kaže da je ugovoreni rok isporuke novih vozova 1. jul 2013. godine.

Crnogorska željeznica posljednji put novi voz kupila je daleke 1982. godine.

Bili su to plavi elektromotorni vozovi koji i danas saobraćaju na relaciji Podgorica-Bijelo Polje i Podgorica-Bar.

Bonus video: