Državni arhitekta već dao saglasnost za pontu Seljanova

Investitori namjeravaju da Pontu Seljanova pretvore u kupalište i naplaćuju ulaz, čemu se Tivćani protive
73 pregleda 2 komentar(a)
javna rasprava, Foto: Siniša Luković
javna rasprava, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.04.2018. 16:50h

Polemika i emotivni nastupi građana i rezervisanost tivatske uprave koja je nastojala da se distancira od projekta, obilježili su javnu raspravu o namjeri ruskih investitora da urede kupalište na Ponti Seljanova.

Kompanija “Sea Trade“ dobila je saglasnost glavnog državnog arhitekte, saopštila je sekretarka za zaštitu životne sredine Tanja Jelić, iako nije u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima koje je izdala Opština i rješenjima iz Državne studije lokacije.

Nekoliko desetina građana ogorčeno je upozoravalo da se nastavlja centralističko gospodarenje sa prirodnim resursima na štetu Tivćana.

Na oko 6.700 kvadrata, “Sea Trade“ želi da uredi kupalište sa ukupno 252 ležaljke, izgradi ugostiteljski objekat sa terasama, naspe plaže, izgradi betonske zidove u moru i uredi zelene i javne površine.

Takav projekat je već „nacrtala“ ekipa predvođena arhitektom iz Kotora Ivanom Miloševićem.

Tokom javne rasprave o nacrtu Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu, građane su posebno revoltirale ocjene koje je uradila podgorička firma „Paming“ da se nasipanjem plaža i gradnjom novih betonskih ponti neće ozbiljnije ugroziti morski ekosistem i da projekat „neće značajnije uticati na lokalno stanovništvo“.

Jelićeva je kazala da se projekat razlikuje od idejnog rješenja za uređenje Ponte Seljanova koje je prije nekoliko godina uradilo “Morsko dobro“. Direktorica „Sea Tradea“ Anastazija Lašmanova istakla je da su kupili objekte dosadašnjih ugostitelja i naslijedili njihove ugovore sa „Morskim dobrom“ i da namjeravaju „očistiti smeće i nered“ i urediti prostor.

Bonus video: