Nastavljeno sa starom praksom, pola miliona dijele mimo zakona

Predstavnici Fonda za manjine odlučili su da dio novca na ovogodišnjem konkursu raspodijele shodno proporcionalnoj zastupljenosti manjina
0 komentar(a)
Fond za manjine, Foto: Arhiva Vijesti
Fond za manjine, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.10.2011. 08:48h

Predstavnici Fonda za manjine odlučili su da dio novca na ovogodišnjem konkursu raspodijele shodno proporcionalnoj zastupljenosti manjina, iako u novom zakonu to više nije jedan od kriterijuma.

Oni su odlučili da raspišu konkurs na kojem će podijeliti 800.000 eura, od kojih skoro pola miliona mimo zakonske procedure.

Tim potezom, članovi Upravnog odbora Fonda samo su nastavili praksu, koju je proteklih godina oštro kritikovana u javnosti, i zbog koje je mijenjan Zakon o manjinskim pravima i slobodama.

Prema odredbama izmijenjenog pravnog akta, novac treba da se raspodjeljuje putem javnog konkursa a na osnovu vrednovanja: doprinosa na čuvanju i razvoju nacionalnog, kulturnog, vjerskog, jezičkog i etničkog identiteta, kompatibilnosti projekta sa strateškim dokumentima Vlade, transparentnosti i mogućnosti kontrole realizacije projekta i kredibiliteta podnosioca projekta.

To znači da je osnovni kriterijum kvalitet projekta, za razliku od starog rješenja po kojem se novac davao prema proporcionalnoj zastupljenosti.

Članovi Upravnog odbora, od kojih su se ranijih godina mnogi nalazili na čelu nacionalnih savjeta i NVO-a korisnika dobijenih para, odlučili su da ove godine raspišu konkurs na kojem će dio novca biti dat prema odredbama zakona, a dio prema kriterijumu nacionalne zastupljenosti.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: