Parking za OSI koristi ko stigne

Iz UHMCG navode da se zauzimanje mjesta, predviđenih za osobe sa invaliditetom, rijetko sankcioniše
108 pregleda 0 komentar(a)
službeno auto, OSI, Foto: Čitalac "Vijesti"
službeno auto, OSI, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 27.04.2018. 14:10h

Parking mjesta, rezervisana za osobe sa invaliditetom, veoma često zauzimaju građani, ali i predstavnici institucija ili diplomatskih predstavništava u Crnoj Gori.

Jedan od posljednjih slučajeva se desio prije dva dana, kada je prema fotografiji koju je „Vijestima“ dostavio čitalac, službeno vozilo, registarskih oznaka PG CG 156, bilo parkirano na mjestu predviđenom za osobe sa invaliditetom.

Vozilo „mitsubishi colt“1.1, prema spisku službenih vozila Generalnog sekretarijata Vlade, koristi inspektor rada.

Koordinator programa za pristupačnost u Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore (UHMCG) Milenko Vojičić, je kazao da im parking mjesta zauzimaju građani, a nerijetko i predstavnici institucija ili diplomatskih predstavništava u našoj zemlji.

„Ova pojava se, nažalost, dovoljno ne prijavljuje, niti je nadležni samoinicijativno sankcionišu. Nikada nijesmo bili u prilici da dobijemo informaciju da nadležni redovno kontrolišu parking mjesta obilježena znakom pristupačnosti - univerzalnim znakom OSI i da se vozači opominju ili sankcionišu ukoliko na svom automobilu nemaju znak pristupačnosti“, istakao je Vojičić.

Poseban problem im, kako je kazao, stvara parkiranje na trotoarima, spuštenim ivičnjacima i drugim linijama za kretanje, jer to nekada potpuno onemogući osobe s invaliditetom u kretanju.

„Ovakvo parkiranje ne smeta samo korisnicima kolica već i drugih pomagala, pa i osobama oštećenog vida, jer predstavlja ozbiljne prepreke prilikom kretanja i snalaženja u prostoru“, kazao je Vojičić. U UHMCG, kako je ocijenio, vjeruju da se ovakvo parkiranje dešava zbog nedostatka saobraćajne kulture i potpunog odsustva brige za druge.

„Nažalost, i ono se prerijetko sankcioniše, iako su nadležni svjedoci da se ovakvo parkiranje svakodnevno dešava i to često u vrlo prometnim ulicama“, ocijenio je Vojičić.

On je kazao da su takve slučajeve redovno prijavljivali Komunalnoj policiji, „ali da nije jednostavno čekati Komunalnu policiju dok se pojavi na licu mjesta, niti gubiti svoje dodatno vrijeme i energiju“.

„Jednostavno, osobe s invaliditetom ne mogu da budu dežurni, a nekada se do pojavljivanja Komunalne policije vozači pomjere s tog mjesta. Tada Komunalna ne koristi druge mehanizme prijava i međusobne saradnje sa saobraćajnom policijom“, istakao je Vojičić.

Bonus video: