Oštećena brana na jalovištu u Mojkovcu, nadležni tvrde sve je pod kontrolom

Odmah smo reagovali i u naredna dva dana biće postavljene rigole, koje će obezbijediti da se slične stvari u budućnosti ne dešavaju
203 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 08:18h

U mojkovačkoj lokalnoj upravi tvrde da su zabrinuti, ali da ne paniče zbog toga što je kiša prije nekoliko dana oštetila branu na jalovištu bivšeg rudnika "Brskovo".

Sanacija jalovišta završena je prije tri mjeseca, a premijer Igor Lukšić nazvao je taj projekat, vrijedan više od 10 miliona eura, "jednom od najvažnijih ekoloških investicija u Crnoj Gori".

Razumijem interesovanje javnosti za Taru i jalovište, ali, zaista, ovog puta se nije desilo ništa što bi bio ekološki inciden", kategoričan je Medojević

Rukovodilac opštinske Službe zaštite i spasavanja Dragan Marković tvrdi da je njegova izjava medijima pogrešno interpretirana, objašnjavajući da je "voda nosila šljunkoviti materijal sa spoljne strane brane".

I predsjednik Opštine Dejan Medojević tvrdi da je voda pokrenula samo šljunak.

"Voda nije prodrla do 'jalovine' i to ne može reći niko ko je iole odgovoran. Odmah smo reagovali i zahvaljujući spremnosti Direkcije za javne radove, u naredna dva dana biće postavljene rigole, koje će obezbijediti da se slične stvari u budućnosti ne dešavaju. Razumijem interesovanje javnosti za Taru i jalovište, ali, zaista, ovog puta se nije desilo ništa što bi bio ekološki inciden", kategoričan je Medojević.

Sad se zna koje propuste treba otkloniti

Obrad Mihailović iz Direkcije za javne radove, koji je zbog problema na jalovištu boravio u utorak u Mojkovcu, precizirao je da će radovi na postavljanju rigola početi danas i da bi trebalo da radovi budu završeni u narednih osam dana.

Oštećenje brane prije nekoliko dana je predimenzionirano i materijal, a ponavljam, riječ je o šljunku, nigdje se nije približio Tari", tvrdi Grdinić

Tu informaciju nema ni potpredsjednik zadužen za ekologiju Stevan Grdinić, koji je od jedne međunarodne organizacije proglašen i za ambasadora očuvanja životne sredine.

"Brana je popustila pred obilnim i naglim padavinama i sada znamo kako treba da reagujemo. Inače, jalovište je u fazi kada se testira ono što je projektom sanacije urađeno. Sada znamo koje propuste treba da otklonimo prije nego što se na proljeće pristupi postavljanju humusa i ozeljenjavanju", kazao je Grdinić.

On tvrdi da su pred mojkovačkom opštinom, kada je riječ o jalovištu, znatno veći problemi, jer je za površinu od 18 hektara, kako kaže, vrlo teško naći humus.

"Razbijamo glavu mjesecima kako i gjde naći humus za toliku površinu, a zatim pristupiti i ozeljenjavanju. Oštećenje brane prije nekoliko dana je predimenzionirano i materijal, a ponavljam, riječ je o šljunku, nigdje se nije približio Tari", tvrdi Grdinić.

Projekat sanacije jalovišta finansirala je većim dijelom crnogorska Vlada, a dio sredstava obezbijedile su i vlade Češke i Holandije. Uz sanirano jalovište, Mojkovac je dobio i sistem za prečišćavanje vode. Saniranu površinu mojkovački, ali i državni zvaničnici, već su proglasili "budućom biznis zonom i okosnicom budućeg prosperiteta Mojkovca".

Kovačević: Ne interesujete me, ne zovite više

Direktor “Bemaksa” Veselin Kovačević, preduzeća koje je izvodilo radove na jalovištu, nije želio da komentariše oštećenje brane u Mojkovcu, poručivši novinaru “Vijesti” da ga ne zove više, jer "me ne interesujete".

"Što mene zovete, kakve veze ja imam s tim. Zovite Direkciju za javne radove... Ne zovite me više, ne interesujete me, 'ajde zdravo”, kazao je Kovačević.

Bonus video: