Grubi radovi na potkrovlju zgrade Morava počeli, ali nema para za ostatak

Stanari zgrade „Morava“ su nezadovoljni i zabrinuti, tvrde da skoro niko od njih nije u stanju da dovrši unutrašnje radove
281 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 17:48h

Grubi radovi na potkrovlju zgrade „Morava“ u Beranama trebalo bi da budu završeni najkasnije za mjesec dana, a Opština neće biti u mogućnosti da ostali dio poslova sama finansira i to će biti prepušteno stanarima.

Potpredsjednik Braho Adrović rekao je da će grubi radovi Opštinu koštati do 70.00 eura, i da to prevazilazi finansijske mogućnosti lokalne uprave.

„Ono što smo obećali, a to su izrada projekta, nadzor i grubi radovi, mi to i ispunjavamo. Grubi radovi će biti završeni do 20. novembra. Do tada ćemo i plaćati nužni smještaj za dvije-tri porodice u Hotelu ’In’. Poslije toga nećemo više biti ni to u mogućnosti. Stanari će morati sami da se snalaze“ rekao je Adrović.

Stanari zgrade „Morava“ sa druge strane su nezadovoljni i zabrinuto, jer, tvrde, skoro niko od njih nije u stanju da dovrši unutrašnje radove.

„Treba znati da ovi stanovi nijesu bili osigurani, i niko od nas nije dobio pomoć veću od 500 do 800 eura. Da li sa tim možemo da završimo unutrašnjost, i da kupimo najosnovnije stvari” pita jedna od stanarki, Blanša Peruničić.

„Treba znati da ovi stanovi nijesu bili osigurani, i niko od nas nije dobio pomoć veću od 500 do 800 eura"

Ona kaže da je očekivala da se iznađe neko rješenje da se stanovi u potpunosti završe, onako kako su i bili otkupljeni.

„Mi smo te stanove bili otkupili završene. Očekivali smo da ćemo tako i da ih dobijemo nazad. Ovako, ko zna kada ćemo ih useliti. Među nama ima i porodica koje su u vrlo teškom materijalnom stanju. Svi smo tu sa minimalnim primanjima, ili bez ikakvih primanja“ kaže Peruničićeva.

Ona za primjer navodi porodicu Šekularac, u kojoj se u međuvremenu dogodila tragedija, kada je tragično preminula nosilac stanarskog prava, Stanuša Šekularac.

„Ta žena je ostavila za sobom četvoro djece i bolesnog muža. Ona ih je hranila od skupljanja pečurki. Tako je i stradala dok je sa đeverom bila da skupljaju drva za zimu. Recite mi šta će ta porodica da radi“ priča Peruničić.

Ona zato apeluje da se pokušaju pronaći donatori koji bi stanarima i najugroženijim porodicama pomogli da završe unutrašnje radove i da se usele, ili da nađu drugi smještaj.

Potkrovlje zgrade „Morava“ izgorjelo je u požaru koji je izbio 19. aprila. Sedam stanova, u kojim je živjelo 26 stanara, poptuno je izgorjelo, dok su još 42 stana znatno oštećena tokom intervencije gašenja, i do sada su bila na udaru svakog nevremana sa kišom.

"Ne vidimo kako da se ovo dovede do kraja"

Sreća u nesreći je bila što se požar dogodio oko podne, a ne tokom noći, tako da je brzom intervencijom spriječeno da šteta bude i veća. Opštinsko rukovodstvo tada je obećalo pomoć za sve ugrožene stanare, a lokalni parlament jednoglasno donio odluku da Opština hitno uradi grube radove, odnosno izgradnju zidova od čvrstog materijala i krova, kako bi se zgrada zaštitila od daljeg propadanja.

Jedan dio porodica, među kojim je je i Peruničić, smješten je u jednom privatnom hotelu

Jedan dio porodica, među kojim je je i Peruničić, smješten je u jednom privatnom hotelu, dok se drugi dio beskućnika snašao na druge načine. Blanša Peruničić smatra da će stanari potkrovlja zgrade „Morava“, ili najevći dio njih, ipak biti u bezizlaznoj situaciji.

„Mi, jednostavno, ne vidimo kako da se ovo dovede do kraja. Obećanja su bila da ćemo se brzo useliti. Ja ne znam da to neko od stanara može da uradi samostalno“ - rekla je Peruničićeva.

Ova žena zato apeluje da se pokušaju pronaći donatori koji bi stanarima i najugroženijim porodicama pomogli da završe unutrašnje radove i da se usele, ili da nađu drugi smještaj.

„U nužnom smještaju je trenutno porodica Šekularac koja je imala tragediju.. Gdje će oni da odu kada Opština prestane da plaća ovaj smještaj. Mislim da su oni u najtežoj situaciji. Mora se naći načina da se pomogne svima, a posebno toj porodici, da ne dočekaju zimu na ulici“ – kaže Peruničićeva.

Galerija

Bonus video: