Opština Tivat prihoduje od taksi za držanje plovila, ali ne uzvraća boljim uslovima

Osim što nije izgradila nijedan novi, Opština Tivat nije ni popravila neki od javnih mandraća koje je trebalo
187 pregleda 0 komentar(a)
pristanište, Tivat, Foto: Siniša Luković
pristanište, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.10.2011. 17:24h

Jedan od prihoda koji ove godine u budžetu Opštine Tivat bilježi neočekivano veći prebačaj u naplati od plana je komunalna taksa za držanje i korišćenje čamaca.

Do 1. oktobra Opština Tivat je od te takse prihodovala 18.138 eura, što je čak šest puta veća suma u odnosu na, u budžetu za 2011. godinu, očekivanih skromnih 3.000 eura.

Opština Tivat je u protekle četiri godine, računajući i ovogodišnji prihod, od Tivćana koji imaju male čamce za sport i razonodu na ime takse za njihovo držanje i korišćenje uzela ukupno 91.034 eura. Godišnji prihod od te takse varira, jer plovila za sport i rekreaciju podliježu registraciji svake pete godine, pa je tako najviše novca od te takse Opština Tivat prihodovala 2009 – čak 28.427 eura, dok je lani prihod bio osjetno skromniji, i iznosio je 9.027 eura.

Na području Tivta, uzimajući u obzir i gradsku marinu Kalimanj, ima ukupno 39 mandraća u kojima se može smjestiti ukupno 444 čamca i manjih brodića

Uprkos tome što im već godinama naplaćuje taksu na čamce, lokalna uprava građanima Tivta za taj novac nije obezbijedila nikakav napredak u smislu poboljšanja infrastrukturnih uslova za smještaj tih plovila.

Na području Tivta, uzimajući u obzir i gradsku marinu Kalimanj, ima ukupno 39 mandraća u kojima se može smjestiti ukupno 444 čamca i manjih brodića. Pored toga, još par stotina vezova za barke ima na otvorenim i nezaštićenim djelovima tivatske obale, gdje mještani svoja plovila vezuju na bove - plutače usidrene pored obale.

Najveći dio pristaništa izgrađen za vrijeme Ausrougarske

Najveći dio pristaništa i mandraća na području tivatske rivijere izgradili su sami mještani ili država još za vrijeme Austrougarske, odnosno Kraljevine Jugoslavije. Gradska marina Kalimanj u aktuelnom obliku izgrađena je osamdesetih godina prošlog vijeka, od kada u Tivtu više nije napravljeno nijedno novo javno mulo ili mandrać za barke, ali se zato porez od njihovih vlasnika redovno naplaćuje.

Inače, ni u sredstvima koja se iz gradskog budžeta svake godine uplaćuju lokalnom Komunalnom preduzeću, nema iznosa predviđenog za unapređenje infrastrukture za čamce, iako JKP gazduje gradskom marinom Kalimanj i pristaništem na Pinama. Komunalci korišćenje marine i gradskog pristaništa od građana i svih drugih subjekata naplaćuju na komercijalnoj osnovi.

Osim što nije izgradila nijedan novi, Opština Tivat nije ni popravila neki od javnih mandraća koje je trebalo

Osim što nije izgradila nijedan novi, Opština Tivat nije ni popravila neki od javnih mandraća koje je trebalo, pa tako još nije sanirano ni već odavno dotrajalo željezno-drveno mulo mandraća ispred zgrade jedriličarskog kluba “Delfin” na Seljanovu, što je trebalo da bude učinjeno još prije godinu. JP “Morsko dobro” je lokalnoj upravi za tu namjenu na račun prebacilo 50.000 eura.

Prema planovima „Morskog dobra“ i rešenjima iz Državne studije lokacije „Krašići-Đuraševići“, na tom dijelu tivatske rivijere treba da se izgradi i šest novih zaštićenih privezišta – mandraća za čamce pojedinačnog kapaciteta 25 do 30 vezova, ali za sada nema ni nagovještaja kada bi izgradnja bilo kojeg od njih mogla početi.

Gdje idu pare od uplata?

Sekretar za finansije i budžet Opštine Tivat Ivan Novosel nije odgovorio na pitanja “Vijesti” za šta se konkretno troši novac koji lokalna uprava od fizičkih i pravnih lica prikuplja na ime takse na korišćenje i držanje plovnih objekata.

On nije odgovorio ni na pitanje da li Opština Tivat JP “Komunalno” uplaćuje bilo kakav novac sa isključivom namjenom unapređenja obalne infrastrukture, odnosno povećanja broja komunalnih vezova za čamce građana Tivta.

Bonus video: