Rasprava o Predlogu zakona o raftingu završena - u načelu

Rafting upotpunjuje turističku ponudu Crne Gore i posljednjih godina bilježi rast broja korisnika, zbog čega je neophodno usvojiti predloženi zakon
0 komentar(a)
rafting Tara, Foto: Arhiva Vijesti
rafting Tara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 25.10.2011. 11:47h

Poslanici su danas u načelu završili raspravu o Predlogu zakona o raftingu, kojim bi trebalo da se reguliše oblast koja posljednjih godina bilježi rast broja korisnika i upotpunjuje turističku ponudu Crne Gore.Poslanik Nove srpske demokratije (Nova), Goran Danilović, smatra da je država malo ulagala u rafting kao turistički potencijal i da su pojedinci koji se bave tom djelatnošću godinama morali da funkcionišu bez zakona.Za njega su sporne odredbe predloženog zakonskog teksta kojim se, između ostalog, utvrđuje obaveza posjedovanja isprava u plovilu.

Danilović je naveo da je, zbog vrste djelatnosti koja se obavlja, nemoguće nositi isprave sa sobom."Da li je taj ko je pisao Predlog zakona ikada bio na splavarenju?“, pitao je Danilović.On smatra da je sporna i infrastruktura, jer bi država morala da se pobrine i za asfaltiranje puteva koji vode do mjesta iz kojeg počinje rafting.

Neophodna saradnja sa BiH

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Ervin Spahić, kazao je da je predloženi zakon posljedica "vapaja i nesrećnih slučajeva" koji su se dešavali na Tari, s obzirom na to da je oblast raftinga u prethodnom periodu bila regulisana uredbama i propisima."Ta oblast se morala zakonski regulisati, jer je to način da se izbjegnu neželjene posljedice", naveo je Spahić.On je podsjetio i da se, zbog nepostojanja adekvatnog zakonskog okvira za oblasti raftinga, do sada nije znalo ko se njome bavi, koji je broj korisnika i pružaoca usluga, kao ni koliki se prihodi ostvaruju. "Zbog toga je važno da se ova oblast reguliše", ocijenio je Spahić i dodao da bi manjkavosti, koje postoje u predloženom tekstu zakona, trebalo dodatno urediti i otkloniti.On smatra i da bi lokalnim upravama trebalo ostaviti mogućnost da, usljed nepovoljnih vremenskih prilika, produže ili eventualno skrate rafting sezonu, koja traje od 15. aprila do 1. oktobra. Njima bi, kako je kazao, trebalo omogućiti i da na dnevnoj osnovi izdaju zabrane plovidbe, zbog loših vremenskih uslova.Spahić smatra i da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina (BiH), na čijim teritorijama se obavlja rafting Tarom, trebalo zajednički da regulišu sporna pitanja koja bi se mogla pojaviti prilikom obavljanja te djelatnosti. "Moraju se, između ostalog, regulisati pitanja izdavanja dozvole za splavare i da li one izdate u BiH važe i u Crnoj Gori", saopštio je Spahić, ali i dodao da će strani državljani koji budu htjeli da se raftingom bave u Crnoj Gori morati i da poštuju njene zakone.

Poslanik Nove, Slaven Radunović, saopštio je da je usvajanje predloženog zakona preuranjeno, s obzirom na to da u toj oblasti još nije postignut dogovor između Crne Gore i BiH, na čijim teritorijama se obavlja rafting Tarom. "Trebaju nam usaglašeni propisi", poručio je Gojković i dodao da je zakonski tekst o kojem se raspravljalo trebalo da predloži Ministarstvo saobraćaja, a ne turizma.

Obezbijediti veću sigurnost korisnika

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Obrad Gojković, rekao je da se zakon o raftingu donosi "ad hoc" i predstavlja birokratsku promociju te djelatnosti.

SNP će podnijeti određene amandmane koji bi trebalo da poboljšaju zakonsko rješenje i olakšaju njegovu primjenu

Bonus video: