Đaci žabljačkih sela ne idu na nastavu zbog problema sa prevozom

"Nemoguće je da uskladimo obaveze na gazdinstvima i izdvojimo vrijeme za odvoženje i vraćanje djece iz škole" žale se roditelji
0 komentar(a)
Đaci Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Đaci Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 25.10.2011. 11:27h

Roditelji osnovaca i srednjoškolaca iz sela Kovčica, Pašina voda, Pošćenski kraj, Javorje, Virak i Motički gaj, organizovanih u MZ " Komarsko pošćenski kraj", su odlučili da njihovih 36 osnovaca i nekoliko srednjoškolaca prekinu pohađanje nastave u OŠ "Dušan Obradović" odnosno SMŠ "17. septembar" u Žabljaku.

Razlog je što već dvije godine niko ne rješava njihove zahtjeve za organizovani prevoz od kuće do škole.

" Sve dok se pitanje ne riješi naša djeca neće ići u škole" kažu uglas roditelji koji su se sa djecom ujutro okupili isprede praznog objekta škole u Virku a odatle svi došli u Žabljak gdje je grupu roditelja primio i sa njima razgovarao potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić.

" O ovom problemu raspravljali smo više puta na zborovima mjesne zajednice. Predočavali smo ga direktorima škola i rukovodstvu Opštine ali nikakvih rezultata nije bilo.

Svi smo vezani za domaćinstvo. Bavimo se ratarskom proizvodnjom i posjedujemo brojna stada ovaca i krda goveda.

Nemoguće je da uskladimo obaveze na gazdinstvima i izdvojimo vrijeme za odvoženje i vraćanje djece iz škole koja je od Kovčice udaljena sedam kilometara a ostala sela su bliža Žabljaku.

Znamo da je srednja škola ljetos dobila autobus za prevoz đaka. Imamo ljude koji ispunjavaju uslove i voljni su da voze autobus.

Dogovorili smo se da obezbjeđujemo platu za vozača a od Opštine tražimo da obezbijedi gorivo. Razmišljamo i o zahtjevu da se ponovo aktivira nastava u školi u Virku" kaže Gojko Karadžić iz Kovčice.

Veljko Stijepović, jedan od stočara sa najbrojnijim buljukom ovaca u ovom kraju, kaže da je sa ovim problemom upoznao ranijeg ministra poljoprivrede Milutina Simovića.

" Ni to niti druga obraćanja nijesu imali efekta. Jednostavno, niko na nas nije okretao glave. Bio sam primoran da zbog brojnih obaveza najstarije dijete ispišem iz srednje škole.

Morao sam tri puta dnevno voziti i vraćati djecu iz škole a ovce i goveda za to vrijeme zatvarati u štale i torove" kaže Stijepović.

Potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić kaže da će o tome raspravljati školski odbor kome će prisustvovati predstavnik Opštine i da će se danas sastati sa direktorima škola kako bi se razmotrila ova problematika.

Direktor OŠ "Dušan Obradović", Veselin Vukićević kaže da su roditelji iz tog dijela opštine više puta sa takvim zahtjevom dolazili kod njega ali on nije mogao pomoći jer ne raspolaže vozilom za prevoz učenika.

Dodao je podatak da je direktor srednje škole Živorad Bojović, koji nije bio dostupan za razgovor, voljan da njihov autobus angažuje u tu svrhu uz uslov zaposlenja vozača i regulisanje ostalih troškova.

Bonus video: