Formirali neformalnu Zelenu poslaničku grupu

„Do sada je osam poslanika iz vlasti i opozicije iskazalo interesovanje za tu grupu potpisivanjem Povelje i nadamo se da će se njen sastav proširiti priključivanjem poslanika i ostalih političkih partija“, kazali su iz GA
0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Građanska alijansa
Ažurirano: 27.04.2018. 11:06h

Škola demokratskog rukovođenja, koja funkcioniše u okviru nevladine organizacije Građanska alijansa(GA), u saradnji sa poslanicima Skupštine Crne Gore, formirala je neformalnu Zelenu poslaničku grupu.

Cilj tog projekta, kako je saopšteno iz GA, jeste da teme zaštite životne sredine, održivog korišćenja energije i energetske efikasnosti, zaštite klime i generalno održivog razvoja, dobiju zasluženi prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja.

Navodi se da će uključivanjem u grupu poslanici u saradnji sa civilnim sektorom doprinijeti ostvarivanju tog cilja, ali i imati priliku da aktivnim radom utiču na usklađivanje propisa Crne Gore sa evropskim standardima i normama iz navedenih oblasti.

„Do sada je osam poslanika iz vlasti i opozicije iskazalo interesovanje za tu grupu potpisivanjem Povelje i nadamo se da će se njen sastav proširiti priključivanjem poslanika i ostalih političkih partija“, kazali su iz GA.

Poslanicima će, kako se navodi, uključenjem u grupu biti omogućeno da unaprijede svoja znanja iz oblasti zaštite životne sredine, održivog korišćenja energije, energetske efikasnosti, urbane mobilnosti i održivog razvoja.

„Kao i da se povežu sa svojim kolegama poslanicima, stručnjacima, aktivistima i sa organizacijama civilnog društva aktivnim u zaštiti životne sredine i da budu vidljiviji u javnosti“, dodaje se u saopštenju.

U sklopu aktivnosti predviđenih projektom realizovan je radni ručak sa poslanicima tokom kog su prezentovane politike energetske efikasnosti i zašto je ova tema značajna i za društvo i za državu.

Poslanici su, kako se navodi, izrazili zainteresovanost za rad grupe i kazali da bi u narednom periodu bilo poželjno uspostaviti Sekretarijat, ali da se u aktivnosti uključi Parlament.

„Oni su saglasni da su u toj oblasti neophodne podsticajne mjere kako bi se politike u ovim oblastima pokrenule naglašavajući i neophodnost političke volje“, kaže se u saopštenju.

Te aktivnosti, koje su podržane od njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), dio su regionalne inicijative šest zemalja Zapadnog Balkana.

Bonus video: