Al' se nekad dobro (g)radilo: Zašto Mugoša ne završava započete projekte?

SNP: Mugoša ne može da presijeca vrpce koje je već po nekoliko puta presjekao
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2011. 08:19h

Opozicioni odbornici u gradskoj Skupštini nijesu mogli da ne primijete posljednjih mjeseci neaktivnost prvog čovjeka grada Miomira Mugoše.

Odbornici SNP-a situaciju vide ovako: Mugoša ne najavljuje nove projekte jer ih uglavnom nema, ne obilazi započeta gradilišta, jer su na najvećem broju njih radovi stali, a ne može ni da presijeca vrpce koje je već po nekoliko puta presjekao.

Danas je, kako oni vide stvari, novo vrijeme i nove okolnosti, tako da ono što je važilo, danas ne važi.

Na otvaranju narodne kuhinje na Koniku

Brojni su razlozi, kako smatraju u gradskom SNP-u, za današnju stvarnost u funkcionisanju lokalne vlasti u Podgorici i neaktivnostima gradonačelnika, a šef tog odborničkog kluba Vladimir Vujović izdvojio je tri.

Vujović: Mugoši nedostaje SDP

Mugoša se, vjeruje Vujović, teško snalazi u novim okolnostima i otežano funkcioniše zbog činjenice da je raskinuta koalicija sa SDP-om, te mu fali organizacija i način rada koji je karakterisao koaliciju DPS-SDP.

"Evidentno je da je politikom SDP-a, gradonačelnik pobijedio SDP, te da se novi nazovi koalicioni partneri teško uklapaju u zahtjeve gospodina gradonačelnika i nijesu adekvatan i očekivan partner u Mugošinim nastojanjima da bez pomoći i kontrole rješava i „najkrupnija“ pitanja", smatra Vujović.

Drugi razlog, kako objašnjava, može biti činjenica da Mugoša priprema teren za diplomatsku karijeru, tako da je svu svoju energiju usmjerio na ono što ga očekuje na novom poslu.

Zaobilaznica u Maslinama

"Uvjeren sam i da na mjestu gradonačelnika ne može učiniti ništa što bi zavrijedilo pažnju birača njegove partije, niti građana Podgorice. Definitivno je jasno da je postignuti razvoj Podgorice, koji se posebno ispoljava u građevinskom bumu završen, bio je uslovljen sa više faktora, a svakako su najznačajniji sam položaj Podgorice kao glavnog grada, njen geografski položaj, te stambena izgradnja na već urbanistički definisanim prostorima u najužem dijelu grada", smatra Vujović.

Kraj građevinskog buma

Kao dokaz da je položaj Podgorice bio osnovni resurs, u SNP-u navode činjenicu da nema primjera da je neki „veliki investitor“ istovremeno gradio u Podgorici, Pljevljima, Beranama, Rožajama ili Plavu. Drugi dokaz jeste da je cijena koja se postizala po kvadratnom metru u cenrtu Podgorice u odnosu na periferiju (npr. Stari aerodrom) bila najmanje tri puta veća.

"Uloga prvog čovjeka grada bila je samo da stvori uslove za ove procese, da ih prati izmjenama detaljnih urbanističkih planova i treba reći značajan dio usmjerava u uzgradnju i razvoj Podgorice. Onaj drugi dio sredstava bio je u funkciji da se od bivše sirotinje stvore najbogatiji pojedinci u Podgorici. Oni koji nijesu dobili šansu da grade otuđeni od građana zauzeli su pozicije direktora javnih preduzeća i raznih agencija kako bi zapošljavali svoje najbliže srodnike i najlojalnije partijske drugove", naglasio je Vujović.

Aktuelnu priču o pojeftinjenu hljeba u SNP-u vide samo kao pokušaj da “obespravljeni i osiromašeni građani mjesečno ušparaju po jednom hljebu tri eura”.

"Vjerujemo da se nešto još teže i ružnije sprema za naše građane, jer uvijek bude tako kada je aktuelna priča o našem hljebu nasušnom. Neki bi rekli: „Ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da svaka zvjerka pokaže svoj trag“. Takođe, kako gospodin gradonačelnik pored svoje politike vodi i politiku DPS-a, moguće da je sve ovo politika kojom DPS potvrđuje da će nastupati samostalno na svim budućim izborima", poručio je Vujović.

Mugoša u ilegali

"Situacija u Glavnom gradu za svakog normalnog je prilično zabrinjavajuća, a pomalo je i neprirodno za karakter koji ima gradonačelnik Mugoša da ga ovih dana nema u javnosti da se pohvali sa nekim projektom, da obiđe neko gradilište, ili da napravi neku reklamu sebi, na šta smo svi navikli", smatra šefica kluba odbornika Pokreta za promjene u gradskoj Skupštini Branka Bošnjak.

Očigledno je, kako ističe, da postoje ozbiljni razlozi za tako neuobičajeno Mugošino ponašanje, plašeći se da Glavni grad sve teže funkcioniše i da je budžet nedovoljan da pokrije sve obaveze.

Prilikom posjete Kolektivnoj zgradi na Zabjelu

"Koliko smo informisani, još uvijek nije po sudskoj presudi obeštećeno preduzeće “Carine”, gdje je riječ o višemilionskom iznosu. Sad njegove „hirove“ treba da plaćaju građani Podgorice. Jedina značajna aktivnost koju sam zapazila je njegov odlazak za USA da traži kredit za izradu kolektora, naravno unaprijed se ne konsultujući sa Skupštinom, već samovoljno kako on to jedino i zna", upozorila je Bošnjak.

Ona je podsjetila da su pred Upravnim sudom odluke o izboru sekretara i predsjednika Skupštine Glavnog grada, kao i odluka o izboru gradonačelnika, te na najavu da će ovih dana sud donijeti presude po nekim od ovih pitanja, a što će “svakako biti veoma interesantno i za nas i za gradonačelnika”.

Radonjić: Neukusno fingirati razvoj

Nedostatak aktivnosti “poslovično energičnog gradonačelnika”, šef odborničkog kluba NOVE Goran Radonjić doživljava “kao tiho priznanje da je neukusno u ovom teškom vremenu fingirati razvoj i progres”.

"Sjetimo se samo da je, vodeći prošlogodišnju izbornu kampanju, bivši premijer Đukanović ne obećao, nego nonšalantno konstatovao da u Crnoj Gori ubrzo neće biti nezaposlenih, a eto dogurali smo dotle da studenti nemaju tople vode u domovima, da su štrajkovi na sve strane, a najavljuju se i otpuštanja u administraciji", upozorio je Radonjić.

Tako je, smatra on, i u Podgorici, gdje su obećavani ogromni projekti, budžet prazan, a naselja kao što je Kakaricka gora bez vode. Mugošin nedavni izlet u inostranstvo, “ne bi li se negdje našao nekakav novac”, Radonjić smatra takođe neuspješnim.

"Zakonitost odluka Skupštine provjerava sud. Zato od njega ni traga ni glasa. Možda se ipak sprema da nam kaže kako sve ovo nije ovako, i to preko davno obećane gradske televizije?", poručio je Radonjić.

Galerija

Bonus video: