Dragoljub Medojević i Jelena Jovanović osvojili najviši vrh na Balkanu

Uspon od Boroveca do vrha Musale i nazad u jednom danu, u zimskim uslovima zahtijeva žestok tempo
172 pregleda 0 komentar(a)
Planina Dragoljub Medojević Jelena Jovanović, Foto: Jelena Jovanović
Planina Dragoljub Medojević Jelena Jovanović, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 23.10.2011. 17:33h

Planinari Dragoljub Medojević i Jelena Jovanović, članovi PK "Danilovgrad" i nikšićkog PSK "Javorak", osvojili su 14. oktobra najviši vrh bugarske planine Rila, koji je i najviši vrh Balkanskog poluostrva, 2.925 metara visoku Musalu.

Uspon na Musalu i silazak nazad do Boroveca znatno su im otežavali magla koja je smanjivala vidljivost, vjetar i snijeg koji je na dobrom dijelu puta prelazio visinu od pola metra, pričaju oni.

"Na uspon smo krenuli u šest sati izjutra, po prilično hladnom vremenu, uz vjetar, maglu i snijeg, a s obzirom na to da u zimskim uslovima nijedno od nas nije poznavalo Rilu, sa nama je pošao vodič iz Samokova. Prvobitan plan je bio da se prvog dana penjemo samo do doma 'Everest' koji je na 2.700 mnv, ali magla se povukla, otvorio se vidik i odlučili smo da produžimo ka vrhu", priča Medojević.

Uspon od Boroveca do vrha Musale i nazad u jednom danu, u zimskim uslovima zahtijeva žestok tempo i dolazak do granica izdržljivosti, jer se u jednom smjeru prelazi razlika od 1.600 metara nadmorske visine, a najvažnije je, kažu Medojević i Jovanovićeva, držati ujednačen tempo i pravilno dozirati odmore, koje su oni do vrha samo dva puta iskoristili.

Zimski uspon na Musalu, početak je priprema za sniježnu sezonu koju će Medojević i Jovanović iskoristiti da se što bolje spreme za pohod na još jedan od sedam svjetskih vrhova koji su planirali za narednu godinu.

Bonus video: